Brugse burgemeester laat twee panden ontruimen: “De mensen wonen er in erbarmelijke omstandigheden”

Dirk De fauw: "Die man heeft genoeg kansen gekregen om werken uit te voeren, maar hij heeft niets gedaan." © BELGA
Redactie KW

De eigenaar van twee panden langs de Spoorwegstraat in Sint-Michiels moet die tegen woensdagavond volledig leeg maken. Daardoor moeten er in totaal negen mensen verhuizen. “Moet dat écht in het midden van de winter gebeuren?”, vraagt de man zich af.

Het is menens: nadat de twee panden van Patrick Timmermans in de Spoorwegstraat in Sint-Michiels in 2016 onbewoonbaar werden verklaard, moeten ze nu ook ontruimd worden. De burgemeester tekende een bevel zodat beide panden tegen 7 februari helemaal leeggemaakt moeten zijn. “Ons geduld is op”, zegt burgemeester Dirk De fauw (CD&V). “Die man heeft genoeg kansen gekregen om werken uit te voeren, maar hij heeft niets gedaan. Volgens de dienst Leefmilieu en de politie is de situatie nu écht gevaarlijk geworden, dus ik moest mijn verantwoordelijkheid nemen. Bovendien klagen de buren ook over overlast en zelfs ratten door de panden.”

‘Huisjesmelker’

In het ene pand woont Patrick zelf al jarenlang. In het tweede stockeert hij materiaal en verhuurt hij appartementen. Daarin staan vier personen gedomicilieerd, maar verblijven in totaal acht mensen. Volgens de burgemeester is er voor al die mensen al een oplossing. “De wijkpolitie heeft hen verwittigd en zij maken er geen problemen van. Ze wonen er dan ook in erbarmelijke omstandigheden. Die eigenaar schermt telkens met die mensen en verwijt ons dat ze op straat terecht zouden komen. Terwijl hij wel degene is die hen in zo’n omstandigheden laat wonen. Ik zou hem zelfs een ‘huisjesmelker’ durven noemen. Als trouwens zou blijken dat ze niet onmiddellijk een oplossing of een dak boven hun hoofd vinden, dan zal het OCMW voor nachtopvang voor hen zorgen.”

Een van die mensen is Filip Hooft (53). Hij was gisteren zijn appartement aan het leegmaken. De voornaamste spullen gingen in de bestelwagen van een vriendin. “Ik zou normaal een appartement kunnen huren, maar dat werd met een maand opgeschoven”, zegt hij. “In principe kom ik dus op straat terecht, maar ik werkte vroeger als foorkramer. Dus ik ben wel wat gewoon en zal wel altijd ergens terecht kunnen. Het was sowieso niet mijn bedoeling om hier de rest van mijn leven te wonen. Er waren inderdaad heel wat zaken niet in orde. Maar ik stoorde me daar eerlijk gezegd niet echt aan.”

Onbewoonbaar

Filip mocht zich er dan niet aan storen, voor de burgemeester is het duidelijk: het pand kan niet langer bewoond worden. Eigenaar Patrick ziet het zelf nochtans helemaal anders. Volgens hem werd er, sinds het pand in 2016 onbewoonbaar verklaard werd, namelijk geen huur meer betaald door de bewoners. Hij nam een advocaat onder de arm, maar lijkt nu met zijn rug tegen de muur te staan. “Wij begrijpen niet dat die beslissing nu plots hoogdringend is”, zegt zijn advocaat Hans Neirynck. “Eerst heeft men de situatie drie jaar lang gedoogd en plots moeten die mensen er in het midden van de winter weg. De burgemeester zegt dat hij niet aan het pand gewerkt heeft, maar hij heeft wel degelijk geïnvesteerd. Het pand is nu veel beter verzorgd dan toen het onbewoonbaar verklaard werd. En toen heeft men het wél nog drie jaar laten duren.”

Patrick zelf wil zijn twee panden nu verkopen. Een projectontwikkelaar zou beide appartementen helemaal opknappen. “Alles is daarvoor al geregeld. Het enige wat ik vroeg was een beetje tijd om het officieel in orde te krijgen, maar dat is ons blijkbaar niet gegund. Ik kan nochtans de nodige attesten voorleggen, maar daar willen ze zelfs niet naar kijken.”

De politie kwam de bewoners gisteren al verschillende keren verwittigen. Beide panden moeten tegen woensdagavond 18 uur helemaal leeggemaakt zijn. Dan volgt een zogenaamde “uitdrijving” en zullen de toegangsdeuren dichtgemetseld worden.

(TL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier