Boete, rijverbod en celstraf voor aanrijder van Jesse: “Ik hoop dat hij zijn straf zal uitzitten”

Redactie KW

Een handvol minuten: zolang duurde het proces van de man uit Poperinge die in juli vorig jaar Jesse Calebout (23) uit Oostkamp van de baan reed op de E40. De aanrijder stuurde zijn kat naar de rechtbank en kreeg een geldboete van 8.400 euro, zes maanden cel en 24 maanden rijverbod.

“Ik hoop dat hij zijn straf effectief zal uitzitten. Eigenlijk hoopte ik hem te kunnen tonen wat hij heeft aangericht”, aldus Calebout.

Op 5 juli vorig jaar sloeg het noodlot keihard toe voor Jesse Calebout uit Oostkamp. De twintiger was met zijn wagen op weg naar Oostende, toen hij op de E40 in Oudenburg in een file belandde. De bestuurder van een bestelwagen merkte die te laat op en reed langs achteren in op de wachtende rij wagens. Jesse belandde met zijn auto in de gracht en zou uiteindelijk een maand in coma liggen. Begin dit jaar haalde de jongeman nog het nationaal nieuws toen bekend raakte dat hij ondanks zijn geheugenverlies voor de tweede keer verliefd was geworden op zijn vriendin. Vandaag vormen Jesse en Leen nog steeds een gelukkig koppel. Ook maandag was de jonge vrouw van de partij om haar vriend te steunen in de rechtbank.

Verstek

Lang duurde het proces echter niet. De aanrijder (38) stuurde zijn kat naar de rechtbank en werd bij verstek veroordeeld tot een geldboete van 8.400 euro, zes maanden cel en 24 maanden rijverbod. Als hij ooit nog met de wagen wil rijden, zal hij ook opnieuw moeten slagen voor zijn rijbewijs én medische en psychologische proeven. Jesse Calebout zelf had meteen na de zitting gemengde gevoelens bij de afwezigheid van zijn aanrijder. “Eigenlijk had ik wel gehoopt om hem te kunnen tonen wat hij heeft aangericht. Het waren heel zware maanden voor mij en mijn familie”, aldus Jesse. “De grote vraag is nu of die man zijn straf effectief zal moeten uitzitten. We kunnen alleen maar hopen van wel.”

De beklaagde zelf is alvast geen onbekende voor het gerecht. De man werd al verschillende keren veroordeeld en was ook die bewuste 5de juli niet in het bezit van een geldig keuringsbewijs. In het verleden reed hij ook al rond zonder opgelegde proeven af te leggen na een veroordeling. Mogelijk tekent hij nog verzet aan tegen zijn straf. Veel belangrijker is dat de gezondheidstoestand van Jesse stelselmatig blijft evolueren. “Niemand kan me verzekeren dat ik ooit terug 100 procent de oude word”, aldus Calebout. “De dokters zijn zelf verrast dat ik nu al sta waar ik vandaag sta. Dat is alvast hoopgevend.”

Weer aan het werk

Extra hoopgevend is dat de jonge twintiger sinds kort weer halve dagen aan het werk is. “Dat is heel zwaar, maar opnieuw een grote stap voorwaarts”, zegt Jesse. “Ook autorijden lukt sinds enkele maanden weer. Schrik achter het stuur heb ik eigenlijk niet. Sterker: als passagier heb ik meer schrik dan wanneer ik zelf rijd.”

(MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier