Boete en rijverbod voor jongeman uit Hooglede na verkeersongeval in Lichtervelde

Redactie KW

Een 20-jarige jongeman uit Hooglede kreeg een boete van 800 euro en een rijverbod van drie maanden, waarvan de helft effectief, voor een verkeersongeval dat hij veroorzaakte. Zijn twee kameraden raakten daarbij zwaargewond. “Ik was fout”, klonk het.

De drie prille twintigers waren jarenlang kameraden. Maar donderdagmorgen stonden ze toch tegenover elkaar in de Brugse politierechtbank. De reden was een zwaar ongeval langs de E403 in Lichtervelde in de zomer vorig jaar. De drie vrienden waren toen op de terugweg van de Gentse Feesten toen het fout ging. Bestuurder S.P. (20) uit Hooglede verloor de controle over het stuur en reed een vrachtwagen aan. Zijn twee vrienden uit Lichtervelde raakten daarbij allebei zwaargewond.

Twee passagiers revalideren nog steeds

“De passagiers getuigden nadien over hoge snelheid”, aldus de procureur. “Tijdens de heentocht zou er aan 230 kilometer per uur over de snelweg gereden zijn. We mogen aannemen dat dat in het terugkeren dus ook het geval was. Het ongeval was dan ook te wijten aan een onaangepaste snelheid.” Het feit dat de jongeman zijn rijbewijs nog geen jaar had op het moment van het ongeval pleitte niet in zijn voordeel.

De twee passagiers van de wagen raakten zwaargewond door de klap. Zij kwamen zich in de politierechtbank burgerlijke partij stellen. De jongens zijn aan de beterhand, maar moeten wel nog steeds revalideren. Mogelijk dragen ze de gevolgen van het ongeval de rest van hun leven mee.

“Heb gespeeld met iemands leven”

De advocaat van de bestuurder gaf toe dat er bij tijdens de heenrit te snel werd gereden. “Maar de snelheden waarover gesproken wordt kan de wagen – een Opel Insignia van de vader van mijn cliënt – niet halen. En het ongeval gebeurde in het terugkeren. Toen had hij de cruise control opgezet aan 125 kilometer per uur.” De advocaat vroeg een werkstraf in een instelling voor verkeersslachtoffers voor haar cliënt.

De jongeman toonde tijdens de zitting zelf veel spijt. “Mijn rijgedrag was niet correct. Ik weet wat ik gedaan heb. Ik heb met iemands leven gespeeld en dat heb ik nu echt wel beseft.” De politierechter gaf de jongeman een boete van 800 euro en een rijverbod van drie maanden, waarvan de helft effectief. Als hij zijn rijbewijs daarna terug wil krijgen, zal hij zijn praktisch en theoretisch rijexamen opnieuw moeten afleggen. De slachtoffers kregen een voorlopige schadevergoeding van één euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier