Bissegems fotograaf Albert Vanhalst overleden

© (Foto Isabel Vanhalst)
Redactie KW

Op zondag 7 oktober is Bissegems fotograaf Albert Vanhalst na een langdurige ziekte overleden in AZ Groeninge in Kortrijk.

Albert werd geboren in Bissegem en groeide er ook op in Bissegem. Hij woonde in de Meensesteenweg en was de echtgenoot van Magda Pattyn. De kinderen zijn Isabel (fotografe in Gullegem) en Frederic (met Veerle Vandenbulcke, Wevelgem). De kleinkinderen zijn Améline en Thomas.

Albert leerde de stiel van fotograaf aan zijn vader Pierre Vanhalst. In Roeselare ging hij lessen volgen om zijn diploma als fotograaf te halen. Hij heeft in die tijd ook een tweetal jaar bij fotograaf Jules Deneve in Kortrijk gewerkt. Daar moest hij foto’s afdrukken.

Verschillende broers van Albert waren met fotografie bezig. Zijn oudste broer Jaak was fotograaf in Lendelede en de jongste broer Jean-Pierre in Zwevegem. Broer Johan werkte bij Agfa Gevaert. Enkel broer Johan en zus werkten in een andere branche.

Een begrip in Bissegem

Alberts vader Pierre begon in de jaren dertig als fotograaf in Bissegem. Zowel Albert als zijn vader waren een hele tijd de enige fotograaf in het dorp. ‘Fotograaf Vanhalst’ was dan ook een begrip in Bissegem. Alberts vader begon in 1949 met het Gulden Boek van Bissegem en werd telkens er iets in het dorp te doen was, gevraagd om te fotograferen. Albert werkte hieraan verder.

In 1967 overleed Pierre. Albert was toen al getrouwd en had van 1965 tot 1967 een fotowinkel in Gullegem. Na het overlijden van zijn vader heeft Albert de zaak in Bissegem overgenomen. In 1944 begon de familie Vanhalst ook te filmen. Een heel stuk van de geschiedenis van Bissegem werd door Albert en zijn vader zowel op foto als op film vereeuwigd.

Treintjes

Albert behaalde ook prijzen met zijn fotografie en film. In oktober 1984 won hij een portretwedstrijd van Kodak met een foto van een Bissegemse Miss België-kandidate. In de Kortrijkse filmclub Impuls won hij ook een prijs met zijn film ‘De Hoefsmid’.

Albert spaarde ook oude fototoestellen en het verzamelen van miniatuurtreintjes was meer dan vijftig jaar lang een andere passie van hem. Hj was ook lid van een treinclub in Zwevegem.

De uitvaartplechtigheid vindt op vrijdag 12 oktober om 11 uur plaats in crematorium Uitzicht, Ambassadeur Baertlaan 5 in Kortrijk.

(EDB – Foto Isabel Vanhalst)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier