Bestuurder had rijverbod en werd al 41 keer veroordeeld door politierechter

23/05/18 om 17:51 - Bijgewerkt om 18:46

De 44-jarige man uit Menen die in de nacht van maandag op dinsdag een dodelijk ongeval veroorzaakte in Torhout, reed met een bestelwagen ondanks een rijverbod. Hij werd al 41 keer veroordeeld door de politierechtbank en stapelde ook een resem correctionele veroordelingen op. Op het moment van het ongeval was de beklaagde amper enkele dagen op vrije voeten. Dat bevestigt het parket van West-Vlaanderen, afdeling Brugge.

Bestuurder had rijverbod en werd al 41 keer veroordeeld door politierechter

© (Foto JS)

Het ongeval gebeurde even na 1 uur op de Oostendestraat. Wim B. reed er met een bestelwagen in de richting van Oostende toen hij in de bocht aan het kasteel van Wijnendale de controle over het stuur verloor. De man uit Menen reed door de middenberm en kwam in botsing met een wagen die in de richting van Torhout reed. De 64-jarige bestuurder uit Staden liet hierbij het leven. Twee passagiers werden met levensbedreigende verwondingen afgevoerd naar het ziekenhuis.

Ook Wim B. zelf verkeerde een tijdje in kritieke toestand. Daardoor kon het alcoholgehalte in zijn bloed niet onderzocht worden. Het staat wel vast dat de aanrijder op het moment van de crash een rijverbod aan zijn laars lapte. Door zijn medische toestand is de verdachte voorlopig niet gearresteerd. Mogelijk gebeurt dat nog, maar daar doet het parket momenteel nog geen uitspraken over.

De 44-jarige Menenaar is een doorwinterde wegpiraat. De man werd liefst 41 keer door de politierechter veroordeeld wegens dronken rijden en rijden zonder rijbewijs. Ook op het moment van het ongeval had de man een rijverbod.

Het strafblad van Wim B. is intussen elf bladzijden lang. De oudste veroordeling dateert van 1999. Naast 41 veroordelingen in de politierechtbank, vooral voor dronken rijden en rijden zonder rijbewijs, liep de man ook ettelijke straffen op in de correctionele rechtbank. Daar liep hij de voorbije jaren veroordelingen op voor diefstallen, afzetterij, schriftvervalsing, oplichtingen, faillissementsmisdrijven, drugdelicten, inbreuken inzake voeding en uitgifte van ongedekte cheques.

Vandaag opnieuw veroordeeld

Terwijl hij nog altijd zwaargewond in het ziekenhuis ligt werd Wim B. deze voormiddag opnieuw veroordeeld. De correctionele rechtbank in Brugge gaf hem zes maanden effectieve celstraf en een geldboete van 7.200 euro voor een hele reeks sociale inbreuken in zijn frituur Buddy's langs de Koningin Astridlaan in Bredene. Bij opeenvolgende controles in de zomer van 2016 werden in de firtuur twee zwartwerkers aangetroffen. Ook de tewerkstelling van een stagiaire en een jobstudente was niet in orde. Op papier had Wim B. niets te maken met de frituur, maar onderzoek wees uit dat hij wel degelijk de baas was. Maar dat was niet alles. Wim B. had mandaten in zeventien andere firma's, zonder ingeschreven te zijn als zelfstandige. "In totaal bleef hij zo maar liefst vijf jaar zonder enig statuut onder de radar", aldus arbeidsauditeur Filiep Deketelaere.

Hoewel B. de frituur runde, was de zaak eigendom van Tom V., een 41-jarige Roeselarenaar die mee terechtstond. Naast de frituur had V. ook nog een Thais massagesalon in Roeselare. Op 11 oktober 2016 werden daar onregelmatigheden vastgesteld bij de inschrijving van drie vrouwelijke werknemers. V. kreeg hiervoor zes maanden met uitstel en een boete van 7.200 euro.

Op het moment van het ongeval was Wim B. amper een paar dagen voorwaardelijk vrij na de celstraffen die hij in het najaar van 2016 kreeg opgelegd voor vervalsen van aandelen, diefstal en afzetterij. De man is intussen buiten levensgevaar, maar ligt nog altijd in het ziekenhuis. Van zodra hij daar ontslagen wordt, is de kans reëel dat hij meteen opnieuw achter de tralies vliegt.

(Belga/AF - Foto JS)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!