Bejaarde man uit Oostende doodgereden vlak bij eigen woning: “Geen wrok tegen chauffeur”

Op de foto herkennen we Frans Bats (90) die vorig jaar in oktober overleed na een aanrijding. © MM
Redactie KW

De nabestaanden van Frans Bats (90) uit Oostende hebben het nog steeds moeilijk met het plotse overlijden van de bejaarde man. De negentiger werd in oktober vorig jaar doodgereden op het voetpad in de Kerkstraat op enkele honderden meter van zijn woning. Vrijdag stond de stiefzoon voor het eerst oog in oog met de Roemeense doodrijder. “Ik vind het chapeau dat die man zich persoonlijk komt verdedigen. Wrok koester ik niet”, zegt Claude Suy (60), die Frans als zijn echte vader beschouwde.

“Mijn vader spreken konden we niet meer doen. Hij belandde meteen na het ongeval in een diepe coma. Het blijft nog steeds heel moeilijk te begrijpen. Vooral voor mijn moeder heeft het ongeval verregaande gevolgen. Ze is 85 en niet meer zo mobiel. Ze waren al vijftig jaar onafscheidelijk. Ik probeer haar zo goed als mogelijk op te vangen en helpen.” Claude Suy (60) had het vrijdag zichtbaar moeilijk toen hij zich in de Brugse politierechtbank burgerlijke partij kwam stellen tegen een Roemeense chauffeur die op 30 oktober vorig jaar zijn vader doodreed bij een zwaar verkeersongeval in de Kerkstraat in Oostende. Frans Bats (90) was bezig aan zijn dagelijkse wandeling toen het even na 14 uur gruwelijk fout liep. De bejaarde man had net de baan overgestoken, toen hij op het voetpad werd aangereden door een lichte bestelwagen.

Levensgenieter

Door de aanrijding kwam Frans ongelukkig ten val. “Hij viel op zijn achterhoofd en belandde meteen in een diepe coma”, zucht zijn zoon Claude Suy (60). De negentiger werd in uiterst kritieke toestand afgevoerd naar het ziekenhuis en vocht urenlang voor zijn leven. In de loop van de nacht overleed Frans aan zijn verwondingen. Een zware klap voor de nabestaanden. “Onze pa was nog enorm vitaal en genoot volop van het leven. Ook die dag was hij aan het wandelen. Dat deed hij elke dag”, vertelt Claude. De exacte omstandigheden van het ongeval zijn voor de nabestaanden nog steeds niet helemaal duidelijk. Uit de vaststellingen van de politie blijkt dat de Roemeen, die in Bredene woont, achteruit reed om een draaimanoeuvre uit te voeren. Daarbij merkte hij het slachtoffer niet op, met alle gevolgen van dien. De zaak kwam gisteren voor de politierechtbank in Brugge. De rechter besloot de zaak meteen uit te stellen naar 1 juni.

Geen wrok

Voor Claude Suy was het de eerste confrontatie met de doodrijder van zijn vader. Na de zitting ging hij de Roemeen aanspreken én de hand schudden. “Natuurlijk was dat even een raar moment. Vlak na het ongeval zou me dat zeker niet gelukt zijn. Maar op dit moment voel ik geen wrok. Ik hoorde dat die man ook zeer emotioneel was na de aanrijding. Eigenlijk is het knap dat hij zich persoonlijk kwam verantwoorden voor de rechtbank.”

(MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier