18-jarige krijgt 42 maanden cel voor ongeval met vluchtmisdrijf in Oostende

© TLG
Redactie KW

De 18-jarige Waal die afgelopen zomer vluchtte na een spectaculaire crash in Oostende kreeg dinsdagmorgen zijn straf te horen van de politierechter. Die legde hem een gevangenisstraf van 42 maanden, waarvan 28 maanden effectief. En een levenslang rijverbod.

“Hij heeft een schromelijk gebrek aan burgerzin en verantwoordelijheidsgevoel. Hij mag en kán niet rijden, maar doet het toch. Op die manier brengt hij heel wat mensenlevens in gevaar.” Politierechter Peter Vandamme was niet mals voor de jonge Waal die voor hem moest verschijnen. Vooral het feit dat hij na een zware crash wegvluchtte en iedereen achter liet, stootte de rechter tegen de borst. “Egoïstisch”, aldus de rechter.

De feiten gebeurden tijdens de nacht van 21 op 22 augustus vorig jaar. Toen vluchtte Pierre B. (18) weg van een politiecontrole in Oostende. Hij had even voordien vier meisjes uit Kortenberg opgepikt om hen een lift te geven naar Westende. Twee meisjes sprongen bij de controle uit de wagen. Pierre B. gaf plankgas en scheurde weg van de politie. Tijdens de achtervolging reed hij in een diepe put aan wegenwerken. Hij was de enige die uit de wagen geraakte en liet een vriend, een vriendin en de twee andere meisjes die hij had opgepikt liggen. Hij strompelde naar het station en vluchtte weg. Drie dagen later kon hij in Bergen gevat worden. Hij belandde in de cel, maar werd enkele maanden later voorwaardelijk vrijgelaten. Voorwaarden die hij al snel weer schond.

De tiener excuseerde zich bij de slachtoffers en hun familie voor wat hij had aangericht

Hij verscheen dan ook aangehouden voor de politierechtbank. Het hele proces bleef hij rustig. De tiener excuseerde zich zelfs bij de slachtoffers en hun familie voor wat hij had aangericht. Maar zeer oprecht leken die excuses niet, want tijdens het onderzoek toonde hij maar weinig medeleven met zijn slachtoffers. Zes weken na het ongeval verklaarde hij namelijk het volgende: “Ik trek me van de slachtoffers niets aan. Het gaat hier altijd maar over die slachtoffers.”

Opgestookt

Zijn advocaat Jelle Dejaegher fietste niet om de hete brij heen en erkende dat zijn cliënt fouten heeft gemaakt. “Maar hij heeft verre van een gemakkelijke jeugd gehad en zocht sociale genegenheid bij de foute vrienden”, klonk het. “De hoge snelheid en het feit dat hij niet stopte voor de controle liggen uiteraard aan de kern van het ongeval. Maar hij werd daarbij opgestookt door zijn vriendin. Hij was toen pas twee maanden meerderjarig. We kunnen van hem op dat moment niet dezelfde maturiteit verwachten als van iemand van dertig jaar. We moeten ons in dit dossier aan kleine dingetjes optrekken, maar ik denk dat iedereen er baat bij heeft als die jongen heropgevoed zou worden.”

Paniek

Pierre B. bleef volhouden dat hij in paniek was en daarom wegvluchtte. “Ik weet niet waarom ik het zo heb gedaan”, klonk het. “Maar ik had schrik en was helemaal in paniek.” Zelfs toen zijn moeder hem een krantenartikel toonde van wat er was gebeurd en hem aanspoorde om naar de politie te gaan, bleef hij volharden. De ouders van twee jonge slachtoffers kwamen zich ook burgerlijke partij stellen. Hun dochters zijn nog steeds aan het revalideren. Zij kregen een voorlopige schadevergoeding toegekend. Omdat de meisjes geen gordel droegen oordeelde de rechter wel dat ook zij een kleine fout maakten.

Al ligt de grootste fout uiteraard bij Pierre B. Hij kreeg dan ook een fikse straf opgelegd. De politierechter gaf hem een gevangenisstraf van 42 maanden, waarvan 28 effectief, een boete van 4.000 euro, waarvan 1.600 voorwaardelijk, en een rijverbod van vijf jaar en drie maanden. Omdat hij verklaarde dat hij elke dag cannabis gebruikte, verklaarde de rechter hem lichamelijk ongeschikt om te rijden. Het gevolg: een bijkomend levenslang rijverbod voor de jonge wegpiraat.

(TLG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier