Zoef en Babbeloe nodigen kinderen met en zonder beperking weer uit in Tieltse wijk voor vakantiewerking

Vooraan op de foto v.l.n.r. Tine Vansteenkiste (VOC Opstap), mama Chantal Tuytschaever, Katrijn Vangrysperre (VOC Opstap, Speelpleinwerking Babbeloe) en Deborah Verschelde (buurtwerking Dierdonk-Zwartegevel en OCMW Tielt). © Foto VVC
Redactie KW

Vorige zomer ontstond er een geslaagde samenwerking tussen buurtwerking Zoef en speelpleinwerking Babbeloe in de wijk Dierdonk-Zwartegevel. Een groep enthousiaste vrijwilligers wil zich dit jaar opnieuw inzetten om alle kinderen een leuke vakantie te bezorgen. Het samenspel van kinderen zonder en met een beperking vraagt bijzondere aandacht, maar vormt voor beide groepen een meerwaarde.

Voorheen was Tine Vansteenkiste van VOC Opstap de leading lady achter speelpleinwerking Babbeloe, die voorziet in vakantieopvang voor kinderen met een beperking. “Kinderen die eens naar Babbeloe kwamen, willen elk jaar terugkomen”, vertelt Tine.

Tine werkt sinds juni 2017 voor het ‘bruggenbouwersproject’. “De uitdaging is bruggen te bouwen tussen de wijk en het centrum van Tielt en omgekeerd. We bekeken net voor de vakantie hoe we het zouden aanpakken. Katrijn Vangrysperre nam Babbeloe voor haar rekening en de zomer van 2017 was een ideale periode om ons licht op te steken rond het buurthuis Dierdonk”, zegt Tine.

Succesvol pilootproject

De mobiele speelpleinwerking Zoef bestond al, maar de slaagkans ervan was afhankelijk van het aantal monitoren. “Als de activiteit niet doorging, voelden de kinderen zich aan hun lot overgelaten“, weet Katrijn. “We bekeken wat we daaraan konden doen en kwamen op het idee om Zoef en Babbeloe samen te brengen. Ons pilootproject was zo succesvol dat we dit nu willen uitbouwen.”

Deborah Verschelde van het OCMW Tielt ontfermt zich over de buurtwerking Zwartegevel en Dierdonk en is ook waakzaam voor kinderarmoede. “Het is goed dat er iets te beleven valt, want anders lopen de kinderen vrij rond en hebben ze weinig doelen“, meent Deborah.

(niet) inschrijven

De kinderen die in de wijk wonen, hoeven niet op voorhand in te schrijven. “Dat moest eerder ook niet en vele kinderen komen er pas bij als ze merken dat er iets te doen valt. Het is niet onze bedoeling hen dan te zeggen dat ze niet mogen deelnemen”, verduidelijkt Tine.

“Voor Babbeloe is inschrijven wel verplicht, omdat we elk kind willen kennen en passend willen ondersteunen”, pikt Katrijn in.

Begeleiding

Mama Chantal Tuytschaever krijgt geruststellende antwoorden van Tine, Katrijn en Deborah. “Mijn zoon van 17 heeft een beperking en komt al 11 jaar naar Babbeloe. Mijn dochter is nu 10 en komt mee. Het is fantastisch om te zien hoe kinderen zich uitleven. Er zal in twee groepen gewerkt worden. In de groep zorgzaam spelen, zullen meer moni’s zich focussen op de mogelijkheden van de kinderen. De groep uitdagend spelen zal met minder begeleiding eens echt goed zot kunnen doen. Er zal altijd een van de drie begeleidsters aanwezig zijn en de moni’s zullen een opleiding krijgen om zelfzeker om te gaan met de kinderen en om grenzen te stellen. Het meer inclusief werken vind ik een pluspunt”, besluit Chantal.

Zoef en Babbeloe organiseren vakantiewerking aan het buurthuis in de wijk Dierdonk-Zwartegevel in de week van 9 en 16 juli en ook in de week van 20 en 27 augustus.

(VVC)

Info: www.vocopstap.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier