Wie wordt de beste kok van het volwassenenonderwijs?

De organisatie van de eerste editie van 'Beste kok van het volwassenenonderwijs'. © JRO
Redactie KW

CVO De Avondschool in Oostende komt met een lekker initiatief op de proppen. Alle afgestudeerde koks of koks in opleiding die er les volgen, kunnen meedingen naar de felbegeerde titel ‘Beste kok van het volwassenonderwijs’.

Het thema van de wedstrijd is ‘creatief en innovatief met varkenswangetjes’. De gerechten zullen beoordeeld worden door topchefs als Wout Bru, Roger Vandamme, Lieven Lootens en Ian Wittewrongel. “We zijn de hele avondschool aan het restylen”, zegt leerkracht Paul De Soete. “We willen hier nog zaaien om dan te oogsten in onze nieuwbouw. Mede daarom hebben we deze wedstrijd ingericht, om ons volwassenonderwijs op de kaart te zetten. We zijn met het idee naar onze partners gegaan en die toonden zich meteen laaiend enthousiast.”

Na de hype van ‘Mijn Restaurant’ kregen we te kampen met lange wachtlijsten van mensen die een koksopleiding wilden volgen. Ondertussen is die hype terug gaan liggen en dat merk je ook wel in het aantal inschrijvingen. Toch kunnen we niet klagen, we hebben nog steeds 450 cursisten in de vier vestigingen van De Avondschool die een horeca-opleiding volgen.”

37 kandidaten

Leerkracht Pascal Carbonez is wedstrijdleider. “Varkenswangetjes klaarmaken is niet zo’n evidente klus als het soms lijkt“, zegt Pascal. “De gerechten moesten door de kandidaten op papier worden gezet waarna de leesjury er zes kandidaten uitpikte. Die kandidaten mogen dan op vrijdag 8 december strijden om de felbegeerde titel. Roger Vandamme zal de finalisten tijdens de wedstrijd begeleiden.”

Tijdens het koken zullen juryleden rondlopen in de keuken om hun werkwijze te beoordelen. Daarnaast zal er ook een smaakjury aanwezig zijn. Het tweede deel van de finale bestaat uit een opgelegde proef, een gerecht waarvan de kandidaten niet op voorhand weten wat het precies is. Ze moeten zelf een envelop trekken met een gerecht. Dat gerecht moeten ze dan tussendoor maken, terwijl ze bezig zijn met de varkenswangetjes.

De zes toppers die uit de 37 kandidaten naar voren kwamen zijn: Maud Smits (25, Koksijde), Matthias Emmerechts (Antwerpen), Klaas Vanhooren (31, Wijnendale), Liza Van Corsellis (24, Lauwe), Luc Van Nuffel (56, Nieuwekerken) en Els Lezy (48, Tielt). Daarnaast zijn er met Marleen Vanherbergen en Bart Verbeke nog twee reserves indien er iemand van de finalisten zou afvallen.

Galadiner

“De winnaar krijgt een officiële titel die het zoeken naar een job in de horecasector alleen maar kan vergemakkelijken. Niet iedereen wordt zomaar de beste kok van het volwassenonderwijs. Voor de winnaar hebben we een speciaal beeld laten ontwerpen door een kunstenaar. De verliezende finalisten krijgen hetzelfde beeld maar dan kleiner. Het is de eerste keer dat we deze wedstrijd organiseren. De volgende jaren zal dit soort initiaieven volgens ons alleen maar aan gewicht winnen”, besluit leerkracht Koen Mouton. (JRO)

Inschrijven voor het galadiner in de Thermae Palace op vrijdag 8 december kan tot 1 december. Kostprijs: 99 euro per persoon voor cursisten van CVO De Avondschool en personeelsleden van Scholengroep aan Zee, andere geïnteresseerden betalen 120 euro. Het galadiner bestaat uit menu van vijf gangen compleet met aangepaste wijnen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier