VTI maakt authentieke replica van smalspoortreintje

Het treintje is een realisatie van de leerlingen hout in het Roeselaarse VTI. (Foto SB) © Stefaan Beel
Redactie KW

In het kader van de herdenking van de Eerste Wereldoorlog werkte het VTI van Roeselare een authentiek smalspoortreintje uit.

Vanuit Roeselare gebeurde er tijdens de Eerste Wereldoorlog heel wat transport richting front. Hiervoor werd gebruik gemaakt van een smalspoortreintje. “De ideale oplossing, want de sporen waren door de minieme breedte van 60 cm makkelijk te leggen het maakte het mogelijk om korte bochten te maken. Het was typisch voor Roeselare”, vertelt Luc Louage, adjunct-directeur in de school.

“Er liep ook een spoor in de Leenstraat, langs onze school, dus was er ook een grote link. We twijfelden dan ook niet toen we de vraag kregen om een authentiek exemplaar uit te werken. Het treintje zal tot 2018 op verschillende plaatsen in de stad te zien zijn en de activiteiten rond de herdenking aankondigen. De sporen onder het treintje zijn wel nog uit 1914.”

Vanaf dinsdag 26 mei is het treintje te zien aan het pop-up park in de stationsbuurt, maar de première is voor het Pinksterweekend voorafgaand. Dan krijgen de bezoekers van de opendeurdagen in het VTI de primeur.

(TD)

Lees meer in Krant van West-Vlaanderen, editie De Weekbode Roeselare.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier