Vreedzaam schoolprotest in Koolskamp

© JC
Redactie KW

In vrije basisschool de Horizon in Koolskamp hebben ze op hun manier bijgedragen tot de grote onderwijsactie van woensdag. Leerkrachten, kinderen en een aantal ouders lieten tijdens een minibetoging hun ongenoegen kennen over een aantal situaties in het onderwijs.

“Wij onderschrijven als school de noden en de eisen die door de vakbonden in het onderwijs zijn geformuleerd en kunnen dit onmiddellijk illustreren met een aantal situaties in onze school. Onze kerngedachte is duidelijk, want we doen ons werk heel erg graag, doen dit met veel inzet en overtuiging, want wij hebben het beste voor voor onze kinderen”, zegt Johan Verhalle, leerkracht aan de Horizon. ‘Maar stilaan loopt het emmertje over en ontstaan situaties waardoor wij onze kernopdracht niet meer naar behoren kunnen uitvoeren’.

Actie mét de leerlingen

In de Horizon ondersteunden ze dan ook de oproep tot actie. “Maar geen klassieke staking waarbij wij de kinderen aan hun lot overlaten en de problemen naar de ouders verschuiven. Wij laten ons protest duidelijk horen tijdens een minibetoging in Koolskamp’. En zo gebeurde het ook. Tijdens de eerste twee lesuren werd aan de kinderen uitgelegd waarom de juffen en de meesters boos zijn. “Wij houden van onze kinderen en onze job“, was de boodschap.

Vreedzaam schoolprotest in Koolskamp

Ondertussen waren de kinderen van de oudste klassen druk bezig om die boodschap op bordjes neer te pennen en te schilderen op een kernachtige manier. Vervolgens droegen ze tijdens een ‘mars’ naar het Dorpsplein hun boodschap uit, zodat iedereen weet dat de hele schoolgemeenschap het in Koolskamp goed meent met kwaliteitsvol onderwijs. Voor de kinderen was het de eerste keer dat ze tijdens een echte betoging konden meestappen. Wijkagent Kurt bevestigde dat alles rustig en orde vol verliep. Geen Parijse toestanden en er werd niemand opgepakt, maar de boodschap is duidelijk.

(JM)