Voorzitter van de Kortemarkse jeugdraad neemt straks afscheid

"We werden altijd goed ondersteund door de gemeente Kortemark", stelt Frederic Vanquaethem. © foto Kurt
Redactie KW

Handzamenaar Frederic Vanquaethem stopt als voorzitter van de Kortemarkse jeugdraad. Hij zoekt opvolging en verklaart waarom het een goed idee is voor jongeren om bij de jeugdraad te gaan.

Frederic Vanquaethem stopt als voorzitter van de Kortemarkse jeugdraad. Dat na een hele geschiedenis van jeugdwerk. Frederic ontmoette zijn beste vrienden namelijk als kleine jongen bij Chiro Spartok. Toen de kleine jongen wat groter werd, werd hij chiroleider. Voor eeuwig pannenkoeken aan huis blijven verkopen, bivakkeren en droppings doen, gaat natuurlijk niet. Frederic begon daarom bij de jeugdraad, waar hij na een paar jaar voorzitter werd om het jeugdbeleid uit te stippelen. Nu moet hij als bijna 26-jarige na twee jaar voorzitterschap verplicht afzwaaien.

Speeldorp

Frederic is erg te spreken over de samenwerking met de gemeente. “We werden altijd goed ondersteund door Kortemark. Op 18 mei is er bijvoorbeeld opnieuw ons jaarlijkse speeldorp in OC Edewallehof. Mede door de ondersteuning van de gemeente in de vorm van materiaal was het vorig jaar een succes. Wel 500 à 600 mensen kwamen. Dankzij de opbrengsten van toen kan iedereen komende zaterdag genieten van wat updates tegenover vorig jaar. Er komt een extra groot springkasteel en een rodeostier. En opnieuw kan je er genieten van de bar, een clown, ponyritjes…”

Herinneringen

“Wat ik zal missen, is ons jaarlijkse weekend met de leden van de jeugdraad. En de vele vergaderingen. Wat hebben we daar belangrijke dingen gezegd. Ik ben er nog steeds trots op. Zo hebben we beslist om de sluitingsuren te verlaten omdat we drie uur te vroeg vonden. De gemeente Kortemark stemde toe, maar het draaide toch op niks uit. Jammer, want het zou heel wat problemen verhelpen.” Nu de jeugdraad wegvalt, heeft Frederic de tijd om zijn vrienden te zien, zonder dat hij daarom belangrijke verplichtingen moet afhandelen. Zal hij dan niet meer betrokken zijn bij het Kortemarkse jeugdwerk? “Toch wel, onze bende zal nog steeds meegaan naar kampen als kookouder. Kookouder, ook al ben ik zelf vrijgezel, laat staan vader”, lacht hij.

Nieuw bloed

“Jeugdwerk had me altijd al geboeid”, zegt Frederic gepassioneerd. “Veel van mijn vrienden hebben na verloop van tijd de stap gezet van de Chiro naar de jeugdraad. We waren er niet enkel om plezier te maken. Zo hebben we het subsidiereglement naar een hoger niveau getrokken. Drie, vier jaar geleden had niemand in de jeugdraad daaraan gedacht”, blikt Frederic trots terug. Toch komt aan alles een eind. “We zijn op zoek naar nieuw, jong bloed als opvolging.”

Iedereen die eraan denkt om in Frederics voetsporen te treden, is alvast uitgenodigd. “Waarom je bij de jeugdraad zou moeten gaan? Omdat je een verschil kan maken. Je stippelt het beleid uit voor de volgende jaren, leert er samen te werken en te luisteren. Dat zijn dingen die je zeker meeneemt naar een latere job. Het is de jeugd die het later moet doen. Daarom is het nu tijd voor verandering, wij worden al wat ouder. Om het met een Kortemarks gezegde te zeggen: ‘t is stille waar da’t nie waait“, besluit hij.

(Yob Hillewaert)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier