Voortuin van Harelbeekse Kunstacademie wordt opnieuw aangelegd

Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

De gemeenteraad van Harelbeke gaf maandag haar goedkeuring om een nieuwe groenzone aan te leggen in en rond de oude Eilandschool, nu de kunstacademie Harelbeke Anders. De werken kosten net geen 178.000 euro. De tuin wordt opengesteld voor alle inwoners.

In de voormalige basisschool Kameleon aan de Veldstraat kreeg de vroegere Stedelijke Academie voor Beeldende Vorming – nu gemeenzaam AHA!, Academie Harelbeke Anders! genoemd – een onderkomen. De academie opende in juni 2018, maar de voortuin in de Tientjesstraat ligt er nog altijd wat onverzorgd bij. De bedoeling was dat daar een uitgewerkte nieuwe groenzone zou komen. Het bestek, de raming en de gunningswijze werd nu door de gemeenteraad goedgekeurd.

Het project werd gegund aan Andy Malengier bvba uit Zonnebeke. “De werken omvatten het rooien van bestaande beplanting, vellen van bomen en infrezen van het gazon. Ook het inzaaien van dat gazon met alle voorbereidende werkzaamheden, het planten van bomen, hagen, klimplanten en siergrassen én alle voorbereidende werken, zijn voorzien. Bovendien is het onderhoud van beplanting en gazon gedurende een jaar na de voorlopige oplevering verzekerd”, aldus schepen van Onderwijs en Kunstonderwijs Francis Pattyn (CD&V).

De raming bedraagt 177.954,66 euro. Over dat kostenplaatje heeft gemeenteraadslid Patrick Claerhout van oppositiepartij N-VA, een opmerking. “Uit ondervinding weet ik dat ramingen soms duurder uitvallen dan gepland. Dat dit meer zal kosten weet ik nu al“, zegt Patrick Claerhout, voormalig schepen van Openbare Werken die het dossier opvolgde in de vorige legislatuur. “Ik hoop ook dat de tuin zal opengesteld worden en dat die ook door de buurt kan gebruikt worden.” Francis Pattyn sust: “Soms zijn er inderdaad dingen die duurder zijn en andere dan weer goedkoper. Dat heft zichzelf soms op. We houden met alles rekening. En de tuin zal toegankelijk zijn voor de inwoners.”

Vijf nieuwe straten

Nog in de gemeenteraad werd beslist dat er vijf nieuwe straten komen in Groot-Harelbeke. Zo komt er een nieuwe insteekstraat aan de huisnummers 40 en 46 van de Bosdreef in Harelbeke voor een stuk met 8 loten. De gemeenteraad heeft in oktober de nieuwe straatnaam Boskant principieel vastgesteld. “Mag ik het college er attent op maken dat er misschien verwarring kan ontstaan bij een noodoproep. De namen Boskant en Bosdreef lijken goed op elkaar. Men moet daar toch rekening mee houden”, komt Brecht Vandeburie van oppositiepartij N-VA tussen. “Ik heb net hetzelfde aangekaart in de vorige legislatuur. We houden er wel degelijk rekening mee”, aldus eerste schepen Francis Pattyn (CD&V).

Er komt ook een nieuwe insteekstraat aan de Vierkeerstraat in Bavikhove, ter hoogte van huisnummers 84 en 86 waar 12 sociale huur- en koopwoningen komen. De nieuwe straatnaam wordt Vlasveld. Ook de straatnamen voor drie nieuw aan te leggen wegen tussen de Beeklaan en de Zuidstraat, op de oude site van Lano in Harelbeke, werden principieel vastgelegd. Dat worden de Burgemeester Lanneaustraat, een dwarse straat en de Albert Vandammestraat en Weggevoerdenstraat, 2 parallelle straten. Alle dossiers werden aan een openbaar onderzoek onderworpen dat minstens 30 dagen duurde. Er werden geen schriftelijke bezwaren ingediend.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier