Voortaan is er ook een richting dans in MSKA Roeselare

Steve Burghgraeve en Fangio Hoorelbeke slaan de handen in elkaar voor dans in het MSKA. (Foto SB) © STEFAAN BEEL
Peter Soete

Vanaf 1 september 2018 pakt het MSKA Roeselare in samenwerking met Hypnosis Dance Academy uit met een nieuwe middelbare opleiding. Leerlingen van het eerste tot het zesde middelbaar zullen naast een ASO/TSO/BSO-opleiding ook hun danstalent kunnen ontwikkelen en uitgroeien tot commercieel gevormde dansers.

In MSKA Roeselare zijn er een twintigtal verschillende ASO/TSO en BSO-opleidingen, van Latijn tot houtbewerking. Maar MSKA biedt ook enkele niet zo evidente opleidingen aan.

“Die maken deel uit van het Full Option pakket”, vertelt MSKA-directeur Fangio Hoorelbeke. “Vanaf 2013 bieden wij de optie Wielrennen aan in elke richting en een jaar later deden we dat met Voetbal. In 2015 kwam in de TSO-richting de afdeling LO en Sport en in 2016 was dat in de ASO-stroom Sportwetenschappen. In dat jaar zijn we ook gestart met het Full Option pakket. Dit schooljaar zijn we met de Voetbalacademie begonnen in samenwerking met KSV Roeselare waarbij onze leerlingen naast hun normale vakken ook nog eens zes uur specifieke training krijgen op KSV Roeselare. Zowel de optie Voetbal als de optie Wielrennen voldoen aan de verwachtingen. We hebben nu om en bij de 20 wielrenners en ongeveer 50 voetballers die deze richtingen kiezen.”

Twaalf uren dans

“Vanaf 1 september komt daar dus de Dansacademie bij. Dit gebeurt in samenwerking met de Hypnosis Dance Academy in de Abraham Hansstraat. Alle danslessen vinden plaats in de dansstudio’s van Hypnosis Dance Academy. Hun vijftienjarige knowhow en hun uitgebreid dansnetwerk worden intens gebruikt om echte allround dansers te vormen. De leerlingen krijgen twaalf uur dansles per week en daarvan vallen er zes binnen de normale lesuren. Deze zes lesuren kaderen binnen het lesrooster van het regulier onderwijs. Dit betekent dat de leerlingen geen enkele les missen die zij nodig hebben om hun diploma te behalen. De helft van deze twaalf uren richten zich op klassieke danstechnieken en contemporary. Het andere deel is een individueel programma op maat van de leerling en bestaat uit modules showjazz, high heels, popping, locking, newstyle, latin, tricks, jazzfunk, vogueing, hiphop, floorwork, partnering, maar ook belichtingstechnieken, muzikaliteit, dramaturgie en muziek leren mixen.”

“Hypnosis Dance Academy rekruteert de dansers na selectieproeven en kan onze studierichting adviseren. Het feit dat wij een opleiding op maat aanbieden en een internaat hebben, geeft ons natuurlijk een voetje voor. Wanneer dan blijkt dat een commerciële carrière als danser niet mogelijk is, is er zeker geen man overboord want de jonge dansers hebben een perfect normaal schooltraject afgelegd.”

“De academie wil jongeren hun talenten verder laten ontwikkelen op schoolniveau”

Steve Burggraeve is de coördinator van De Dansacademie en hij heeft So You Think You Can Dance-choreograaf Steeve Austin kunnen overhalen om peter te zijn van dit project. “De Dansacademie wil jongeren hun talenten verder laten ontwikkelen op schoolniveau”, neemt coördinator Steve over.

“Vaak worden sport en vrije tijd in het algemeen losgekoppeld van het onderwijs. Met de dansopleiding willen we beide puzzelstukken in elkaar doen passen zodat succesbeleving binnen en buiten de schoolmuren vanzelfsprekend wordt. Eenmaal we de draad ‘hobby’ en draad ‘onderwijs’ samen weven tot de stof ‘talent’, maken we het schoolgaan aantrekkelijk, transparant en hedendaags.”

(PS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier