Vooral West-Vlaamse scholen moeten gebruik maken van genadejaar

Redactie KW

Negen basisscholen moeten gebruikmaken van het extra genadejaar dat de Vlaamse regering hen toekende. Dat blijkt uit de resultaten van de teldag op 1 februari. Het gaat om vier scholen in West-Vlaanderen, drie in Oost-Vlaanderen en twee in Limburg.

Vlaanderen heeft 2.600 basisscholen, die samen bijna 3.800 vestigingen tellen. Het minimumaantal leerlingen dat zij moeten hebben, hangt af van de grootte van de gemeente. In dunbevolkte gebieden kan een school al met 24 leerlingen blijven bestaan. Als ze verafgelegen is, zelfs met 16 leerlingen.

Sommige scholen halen dat aantal niet. Sinds 2014 moesten al zeven scholen sluiten door een tekort aan leerlingen. De jaarlijkse teldag viel op 1 februari en uit de resultaten daarvan blijkt dat negen scholen in de problemen komen.

De Vlaamse regering besliste vrijdag, op voorstel van onderwijsminister Hilde Crevits, dat de scholen met een leerlingentekort twee genadejaren krijgen, om te proberen extra leerlingen aan te trekken. Vandaag is dat één jaar in het gewoon basisonderwijs en twee in het buitengewoon basisonderwijs.

De scholen die van de ‘genade’ gebruik moeten maken zijn Windekind in Zonhoven, De Linde in Overpelt (Pelt), de Wijkschool in Gijverinkhove (Alveringem), ‘t Dambord in Damme, Het Lisblommetje in Zwankendamme, de Oosthoekschool in De Panne, Kleuterschool Ondersteboven afdeling Zogge in Hamme, KBO Sint-Walburga afdeling Pamele in Oudenaarde en VBS Sint-Lievensinstituut in Sint-Lievens-Houtem.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier