Volgend schooljaar voor het eerst zaakvakken in andere taal in zes scholen

Redactie KW

Van de in totaal 18 Vlaamse middelbare scholen die vanaf 1 september zaakvakken zullen aanbieden in een andere taal, zijn er maar liefst één derde West-Vlaams. Het gaat om scholen uit Oostende, Brugge, Torhout, Kortemark, Roeselare en Kortrijk.

“Dit past in het kader van CLIL, Content and Language Integrated Learning”, stelt onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V). “Leerlingen leren een vak en ontwikkelen tegelijk hun taalvaardigheid. Een CLIL-traject doet geen afbreuk aan de doelstellingen van het niet-taalvak. Er zijn niet minder of geen andere onderwijsdoelstellingen.”

Het principe is overigens niet nieuw, want dit schooljaar zijn er in Vlaanderen al 24 scholen begonnen met het aanbieden van een aantal vakken in het Frans of Engels. Volgend schooljaar zullen de trajecten in deze scholen worden aangepast of uitgebreid.

18 nieuwe scholen

Maar straks komen er dus ook nieuwe scholen in het verhaal : 18 onderwijsinstellingen dienden voor volgend schooljaar een aanvraag in voor het aanbieden van zaakvakken in een andere taal. Alle 18 kregen ze een positief advies van de Vlaamse adviescommissie CLIL en kunnen bij de start van het schooljaar lessen in het Engels, Frans of zelfs Duits geven, al komt dit laatste maar in twee scholen voor, en niet in onze provincie.

De acht West-Vlaamse scholen die vanaf 1 september 2015 ook aan CLIL gaan doen, zijn :

*Sint-Andreas Middenschool Oostende : eerste graad : aardrijkskunde, geschiedenis en natuurwetenschappen in het Frans en het Engels.

*Sint-Jozefsinstituut Brugge : eerste en tweede graad : klassieke studiën en socio-economische initiatie in het Frans en het Engels.

*Sint-Vincentius Instituut Torhout : tweede en derde graad : geschiedenis en aardrijkskunde in het Engels

*Magareta-Maria-Instituut Kortermark : tweede graad : geschiedenis en biologie in het Engels

*O.L. Vrouw van Vreugde (Broederschool) Roeselare : derde graad : esthetica in het Engels

*Guldensporencollege Kortrijk : alle graden : geschiedenis, godsdienst, lichamelijke opvoeding, handel, gedragswetenschappen, bedrijfseconomie, projectwerk Frans en projectwerk Engels in het Engels.

(JRE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier