VNJ neemt intrek in Den Hazelt in Rumbeke

Jan Corneille, Remko Quidousse, Korneel Demuynck, Willem Demuynck en vooraan Lothar, Diederik, Hermelinde en Pepijn van VNJ. (Foto JCR) © (Foto JCR)
Redactie KW

Op zaterdag 22 september neemt het Vlaams Nationaal Jeugdverbond Mandel (VNJ Mandel) haar intrek op de zolder van Den Hazelt in Pastoor Slossestraat.

“Na het vertrek van de Chiromeisjes naar de nieuwbouw in de Koestraat stond de jeugdzolder in Den Hazelt leeg. Het Vlaams Nationaal Jeugdverbond Mandel zocht een nieuw vast onderkomen”, vertelt Jan Corneillie, jarenlang lid en leider van het VNJ en nu actief als lid van de ouderraad. “Vanuit de ouderraad van de Chiro heb ik de bouw en inrichting van hun nieuwe lokalen begeleid. Ik was perfect op de hoogte van de mogelijkheden van de zolder, de koer en bijhorend speel- en grasperk in en rond Den Hazelt. Als lid van de ouderraad van VNJ Mandel heb ik ons project uitvoerig uitgelegd aan de bestuursleden van de vzw parochiale werken, eigenaar van Den Hazelt. Ze waren overtuigd om de zolder en de buitenspeelruimte aan ons te verhuren. De voltallige ouderraad van VNJ Mandel is hen bij deze erg dankbaar voor het mooie aanbod”, zegt hij.

Al spelend vormen

“Kameraadschap, discipline, inzet, trouw en Vlaamse insteek zijn enkele tijdloze kernwoorden en kernwaarden om het VNJ als jeugdbeweging te omschrijven”, gaat Willem Demuynck, ook lid van de ouderraad, verder. Het was architect Jan van Haerenborgh die er in 1961 in slaagde om de verschillende Vlaamse jeugdgroeperingen, die erg versplinterd waren, tot één jeugdverbond samen te brengen: het VNJ. “Finaal doel is de kinderen ‘al spelend te vormen’ en dat doen we elke zaterdagnamiddag van 14 tot 18 uur tijdens de dienst (VNJ-naam voor spelnamiddag) die telkens start en eindigt met een openings- en slotformatie en de groet aan de VNJ, Vlaamse en Dietse vlag.”

Blauwvoeterie

“Tijdens elke dienst wordt er net zoals in andere jeugdbewegingen gespeeld, gedanst, gezongen en verteld”, pikt schaarleider (groepsleider) Remko Quidousse in. “Maar bij ons zijn de Vlaamse figuren zoals Albrecht Rodenbach, Gudrun en vele ander figuren uit de Blauwvoeterie, de romantische Vlaamsgezinde beweging rond 1875 in het Klein Seminarie van Roeselare ontstaan, nooit ver weg.” Ook de benamingen van de leeftijdsgroepen: knapen, jongkerels, kerels, stormers, kerlinnen, meeuwen, gudruns, adels, verwijzen naar de Blauwvoeterie en zijn dus sterk geïnspireerd op Albrecht Rodenbach en zijn beweging. Ook is er veel aandacht voor het uniform: grijs hemd, zwarte broek en rok, oranje das en zwarte knoop. De kleuren verwijzen naar de adel (grijs), de aarde (zwart) en Willem van Oranje (oranje).

“Momenteel tellen we 45 leden, de jongens zijn verzameld in blauwvoetvendels en de meisjes in meisjesscharen en worden momenteel begeleid door vijf geschoolde en gebrevetteerde leiders en leidsters. Bedoeling is om te groeien, daarom is iedereen morgen op de startdag van harte welkom om met ons en ons heem kennis te maken. Ideale gelegenheid ook om de werking van onze jeugdbeweging te leren kennen. Ons wervingsgebied is uiteraard groter dan Roeselare, daarom Mandel in onze naam.”

Vaste stek

“We zijn bijzonder blij met deze mooie en voor ons ideale locatie. Na Kortrijk en Izegem hebben we nu hopelijk voor lange lange tijd een vaste stek en dit in hartje Rumbeke en centraal in de Mandelstreek”, besluit Jan Corneillie met glimlach. (AD)

Info: Kennismaking morgen, zaterdag 22 september, vanaf 14 uur. Breng speelkledij en je vrienden mee. De dienst duurt tot 18 uur Vanaf 17 uur zijn de ouders welkom voor de oprichtingsreceptie. Vragen via remko.quidousse@vnj.org.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier