Vives stelt zorglab voor in Brugge, dat zorg en technologie moet verenigen

Redactie KW

Hogeschool VIVES heeft vrijdag zijn zorglab voorgesteld. In een wisselwerking met het bewegingslab op de nieuwe universiteitscampus van de KU Leuven in Brugge, zullen er innovatieve technologieën, diensten en producten ontwikkeld worden die de zorgeconomie in onze provincie een boost moeten geven.

“Want zorgtechnologie is de zorg van de toekomst”, zegt Jean-Marc Mullie, de coördinator van het VIVES-zorglab.

Het Vives-zorglab richt zich op de algemene zorgtechnologie in de thuis- en woonomgeving, het bewegingslab van KU Leuven spitst zich toe op nieuwe revalidatietechnologieën. De twee labs verenigen zorg en technologie met de bedoeling om beter op de snel veranderende zorgwereld te kunnen inspelen.

“Met de nieuwe technologieën die hier zullen ontwikkeld worden, willen we zowel de zorgprofessional als de zorgvrager ondersteunen. Zorgtechnologie is de zorg van de toekomst: het kan er mee voor zorgen dat ouderen langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen”, verduidelijkt Jean-Marc Mullie, de coördinator van het Vives-zorglab.

Beide labs zullen pas eind maart volledig operationeel zijn, maar in hogeschool VIVES werd ons vrijdag al een blik achter de schermen van het nieuwe zorglab gegund. Behalve vier consultatieruimtes, waar Kind & Gezin sinds kort zijn consultaties houdt die gevolgd kunnen worden door de studenten verpleegkunde, vroedkunde en audiologie, zijn er ook tien kookunits ingericht voor de studenten voedings- en dieetkunde.

“De mogelijkheden zijn heel uiteenlopend: van het ontwikkelen van een wetenschappelijk onderbouwde energiereep of aangepaste voeding voor mensen met een slikstoornis bijvoorbeeld, tot een infosessie over allergenen of gezond koken op kot. Daarnaast staan we er ook open voor co-creaties met externe eindgebruikers, zoals met Blindenzorg Licht en Liefde voor de ontwikkeling van inductiekookplaten met auditieve ondersteuning voor blinden.”

Tot slot is er ook een aangepaste zorgwoning met keuken en badkamer. “Daar gaan we allerlei demo’s geven rond nieuwe technologische toepassingen die de zelfredzaamheid van ouderen verhogen, waardoor ze langer zelfstandig kunnen blijven wonen”, klinkt het.

(WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier