Vives-directeur Joris Hindryckx krijgt eredoctoraat in Oekraïne

Joris Hindryckx
Redactie KW

Joris Hindryckx, algemeen directeur van Hogeschool Vives, mag op donderdag 27 september een eredoctoraat in ontvangst nemen aan de Ivan Franko State Pedagogical University in Drohobych, Oekraïne.

Hij krijgt deze eretitel omwille van zijn uitzonderlijke prestaties op maatschappelijk gebied, met name de jarenlange samenwerking tussen de verschillende studiegebieden van Vives en de universiteit in Oekraïne.

“We willen onze studenten voorbereiden op de beroepen en de samenleving van morgen. Dit betekent dat een opleiding permanent moet kunnen inspelen op de steeds complexer wordende eisen en uitdagingen van de maatschappij en het werkveld, zowel in nationaal als internationaal perspectief. Internationale samenwerking met andere universiteiten en instituten is hierbij heel belangrijk, internationalisering is immers ook niet meer weg te denken in de geglobaliseerde wereld waarin we leven”, zegt Hindryckx.

Getuige daarvan onder meer de vele inkomende en uitgaande uitwisselingsstudenten in Hogeschool Vives. “We hebben meer dan vijfhonderd overeenkomsten met Europese hogescholen en universiteiten, alsook een tachtigtal ‘memoranda of understanding’ met partnerinstellingen buiten Europa. Zeker met de Ivan Franko State Pedagogical University werken we al enkele jaren nauw samen”, aldus Hindryckx.

Oradea

Die samenwerking verloopt via de vzw Oradea. “De doelstelling daarvan, is een duurzame ontwikkelingssamenwerking en educatieve ondersteuning ten bate van kansarme kinderen en kwetsbare groepen in Roemenië en Oekraïne. De vzw Oradea, die al sinds 1989 actief is in Roemenië, heeft er diverse initiatieven ontwikkeld rond crisisopvang en onderwijs. Van bij de start was het studiegebied sociaal-agogisch werk van Vives campus Kortrijk hierbij betrokken. Deze jarenlange kwalitatieve samenwerking kende ondertussen een uitbreiding naar de studiegebieden gezondheidszorg, onderwijs, paramedische wetenschappen en biotechniek van Hogeschool Vives. Ondertussen kunnen we spreken van een interdisciplinaire samenwerking met een meerwaarde voor alle partijen. Heel wat docenten en studenten uit verschillende opleidingen zijn hierbij nauw betrokken.”

Crossing Borders

Hindryckx zegt met Vives ook uit te kijken naar een verdere structurele en duurzame samenwerking. “We blijven er samen werk van maken om te bestendigen wat in het verleden werd opgebouwd. Zo houden we midden november het netwerk ‘Crossing Borders – To an inclusive society’ boven de doopvont, met naast Oekraïne en België ook onze partners van Denemarken, Polen en Roemenië. We hebben ook al plannen voor nieuwe Erasmus+ projecten en organiseren internationale weken met gastprofessoren vanuit deze universiteit. Dit alles past perfect bij onze taak om de studenten klaar te stomen om burgers van de 21ste eeuw te worden”, besluit Hindryckx. (WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier