VIDEO UGent en VTI stellen pop-up laboratium voor in Kortrijk

16/11/17 om 20:12 - Bijgewerkt om 20:39

Leerlingen van het VTI Kortrijk en studenten van UGent onderzoeken met industriële partners innovatieve systemen voor de bouwsector in hun nieuwe pop-up testgebouw STEAMlab21.

VIDEO UGent en VTI stellen pop-up laboratium voor in Kortrijk

De leerlingen van VTI Kortrijk bouwden het huis, studenten van UGent zorgden voor de sensoren en zij zullen de resultaten verwerken en terugkoppelen naar de leerlingen van het VTI. "Het gebouw heeft twee grote openingen waarin verschillende wanden kunnen gebouwd worden", legt professor Nathan Van Den Bossche van UGent uit. Er is een houtskelet wand en een massieve muur." Houtskeletbouw wordt meer en meer gebruikt. "Toch moeten we opletten en rekening houden met temperaturen en vochtigheid. Ons land is een van de moeilijkste om met hout te werken: als het hout dus nat wordt, moet het snel kunnen drogen, maar je mag het hout daarbij niet volledig insluiten."

Geen statisch labo

In het testgebouw wordt onderzocht hoe houtskeletbouw zich gedraagt met innovatieve materialen. "De sensoren in het huis monitoren het vochtgehalte en de temperatuur op verschillende plaatsen in de wand. Ook luchtdichtheid en nodige ventilatie worden gecontroleerd", aldus technisch directeur VTI Stefan Witdouck. "We werkten samen met een hele reeks bedrijven."

Het testgebouw is een winwin voor de verschillende partners. Er zijn ook heel wat richtingen in het VTI bij het labo betrokken: bouw, hout, stuur- en beveiligingstechnieken, sanitair en centrale verwarming, het zevende jaar verwarmingsinstallaties, leerlingen elektrische installaties, leerlingen industriële wetenschappen en de leerlingen kunst en creatie. "Het mag geen statisch labo worden", stelt Stefan Witdouck. "We werken projectmatig, en het kan zijn dat er binnen vijf jaar iets nieuws nodig is. De installateurs van de toekomst moeten ook met nieuwe zaken leren werken."

(EDB)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!