VIDEO Justine en Robbe (KTA Brugge) maken ‘Poppy Flight’ met legerhelikopter

Op de foto zien we Justine Soetaert en Robbe Caestecker kort na het landen met Nicolas Van Renterghem van Defensie en Wim Van Kerckvoorde, algemeen directeur van Scholengroep Impact. Ondertussen vertrekt de volgende Poppy Flight al. © WK
Redactie KW

Voor Justine Soetaert en Robbe Caestecker van het KTA Brugge werd het donderdag een schooldag uit de duizend: ze wonnen de ‘Poppy Flight’ van Defensie.

Het Belgian Air Force Team, de Luchtcomponent van het Belgische leger, selecteerde de Brugse school voor zijn herdenkingsproject ‘Belgian Air Force Poppy Flight’ en de nieuwe directeur Mania Van der Cam mocht uit de honderd inschrijvingen twee gelukkige winnaars loten. Donderdagvoormiddag was het zover:

Justine Soetaert, een leerlinge Sportwetenschappen en Robbe Caestecker uit de richting Printmedia werden ‘s ochtends vroeg al door Defensie opgehaald voor hun avontuur. De helikopter steeg op vanuit het Sint-Bavohumaniora in hartje Gent, en hoewel de vlucht maar een kwartiertje duurde, werd de Poppy Flight voor de Brugse leerlingen een onvergetelijke ervaring. “Mijn eerste keer in een helikopter. Best wel een coole ervaring, ik was deze morgen ook met heel veel goesting opgestaan”, zegt de 17-jarige leerling Robbe Caestecker uit 6TG. Zijn huis in Loppem heeft hij niet gezien, maar Robbe zag wel zijn school vanuit de lucht. “Ik had het KTA eerst niet herkend, gek hoe anders het er daarboven uitziet. We hadden in de helikopter een fantastisch overzicht, en de verte konden we mooi de kustlijn zien.” Of hij een job bij Defensie zou overwegen? “Ik was al van plan om iets met digital arts te doen, maar heb wel veel respect voor het leger. Zo’n pilotenopleiding bijvoorbeeld, is ook zeker niet te onderschatten.”

Justine Soetaert (17) van 6ASPW mocht ook mee met de mannen van Defensie. Zij komt uit Varsenare. “Ze hebben gelukkig goed voor ons gezorgd”, glimlacht ze. “Want ik had eerlijk gezegd wel wat stress vanmorgen. Om kwart over acht zijn ze ons met een speciaal voertuig van Defensie komen oppikken en zijn we naar Gent vertrokken. Daar hebben we voor het instappen nog een korte uitleg gekregen over de veiligheid aan bord. We vlogen achtereenvolgens over Ursel, Oedelem en Assebroek.”

https://www.youtube.com/watch?v=5ahzyzqQbUI

Ook voor Justine was het een speciale ervaring. “Ik heb wel al in een vliegtuig gezeten, maar dit toch was toch nog helemaal anders. Alleen al bij het opstijgen: zo’n helikopter gaat recht omhoog de lucht in en dat voelt best raar. Af en toe maakte de piloot plots een scherpe bocht”, vertelt ze enthousiast. Justine heeft duidelijk van haar vluchtje genoten. “Je beleeft dit tenslotte ook niet iedere dag hé. Het was een unieke ervaring, doordat je lager vliegt zie je vanuit een helikopter alles veel beter dan in een vliegtuig. Onze school met dat grote sportveld, dat had ik onmiddellijk herkend.”

Of de Jabbeekse zich dan misschien geroepen voelt voor een job bij Defensie? Ze draagt alvast een jas in de legerkleuren. “Maar ik heb net zoals Robbe al andere plannen”, glimlacht ze. “Ik wil graag ergotherapeute worden. Op zich vind ik het leger wel boeiend, en dat helikoptervluchtje is zeker voor herhaling vatbaar. Alleen dan hopelijk niet als slachtoffer in een reddingsoperatie.”

“Met de Poppy Flight herdenken we enerzijds het einde van de Eerste Wereldoorlog, anderzijds is dit ook een soort rekruteringsdag voor Defensie: per provincie zochten we er een school uit die matcht met de profielen die wij zoeken. En het Brugse KTA beschikt met zijn grote sportveld ook over een perfecte landingsplaats”, zegt Nicolas Van Renterghem, directeur van het infocentrum in Brugge dat jongeren informeert over een job bij Defensie. Na de middag kregen de laatstejaars nog een woordje uitleg over hun toekomstmogelijkheden bij de Luchtcomponent van het Belgische leger. “We gaan zowel langs bij de leerlingen uit de topsportopleidingen als bij de lassers, mecaniciens en houtbewerkers. Wie weet vinden ze straks bij Defensie wel een leuk beroep”, aldus Van Renterghem. Twee andere leerlingen, Tim Van Wassenhove van 6 Toegepaste Beeldende Kunst en & Quinten Panneels uit de richting 6 Kantoor, wonnen een bezoekje aan het Air Traffic Control Center van Defensie in het Oost-Vlaamse Semmerzake. Zij konden er op een scherm de vluchten volgen en de communicatie met de piloten bijwonen.

(WK – Video JVM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier