Veurne neemt extra maatregelen rond schoolomgeving aan Rösrathplein

© MF
Redactie KW

Burgemeester Peter Roose kondigt maatregelen aan om de beveiliging van de schoolomgeving aan het Rösrathplein te versterken.

De maatregelen komen er naar aanleiding van de voltooiing van de fusieoperatie van de vrije lagere scholen naar één campus. “Alle maatregelen zijn uitgewerkt om alle schoolkinderen ongeacht hun vervoersmodus – met te fiets, te voet of met de auto – op een veilige wijze naar de schoolpoort te begeleiden. Vandaar dat het parkeren in functie van de school uit de onmiddellijke omgeving van de school geweerd wordt“, klinkt het.

Zelfreflecterende lichtjes

Enkele weken terug werd de zichtbaarheid aan de oversteekplaats ter hoogte van de Abdijstraat verbeterd, door een voetpaduitstulping aan te brengen. Hierdoor worden de wachtende voetgangers beter zichtbaar voor het autoverkeer. Er zullen bovendien ter hoogte van het zebrapad zelfreflecterende lichtjes aangebracht worden in het wegdek, zodat het zebrapad nog sterker onder de aandacht komt. Wanneer dit experiment positief meevalt, dan kan dit worden uitgebreid naar andere oversteekplaatsen in de schoolomgeving. “In de omgeving van de school zal een tiental parkeerplaatsen omgevormd worden voor kortparkeren van maximaal een half uur”, zegt burgemeester Peter Roose.

“Op het Rösrathplein zelf wordt een beveiligde voetgangerszone gecreëerd. Op die wijze kunnen jonge schoolkinderen conflictvrij vanaf de oversteekplaats aan de Abdijstraat naar de nieuwe schoolpoort wandelen. Er wordt hiervoor één busstrook op het plein opgeofferd. Ook de onmiddellijke omgeving van de schoolpoort wordt iets ruimer en veiliger voor de kinderen en de wachtende ouders.”

Geen Kiss & Ride-zone

Volgens burgemeester Roose werd het idee van een Kiss & Ride-zone op het plein ernstig onderzocht. “De capaciteit is te beperkt en de conflicten en risico’s op aanrijdingen met de fietsende schoolkinderen in de K. Coggelaan is te groot. Vandaar dat de lokale politie meer toezicht houdt om de busparking te vrijwaren“, klinkt het verder.

“Aan het schoolbestuur werd gevraagd om een Octopuspaal aan te kopen, zodat het in de K. Coggelaan zichtbaarder wordt dat men een schoolomgeving nadert. De Abdijstraat wordt de eerste permanente fietsstraat in de stad. Automobilisten moeten in deze straat voorrang geven aan de fietsers en mogen slechts stapvoets rijden. Alle verkeersingrepen worden door de eigen technische diensten uitgevoerd.”

(MF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier