Vervroegde verkiezingen in vbs Zonnebloem in Pollinkhove

De 15 kandidaten zetten hun beste beentje voor in de hoop verkozen te worden. © (Foto KVCL)
Redactie KW

De verkiezingskoorts stijgt in het hele land, maar ook in vbs Zonnebloem in Pollinkhove. Daar trekken de leerlingen van het eerste tot en met het zesde leerjaar vrijdag al naar de stembus.

De kandidaten zijn de vijftien leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar. “Ze staan allemaal op één lijst”, zegt juf Fien Naeyaert. “De drie die vrijdag de meeste stemmen halen, krijgen een plaatsje in de leerlingenraad. Zij zullen de leerlingen vertegenwoordigen en om raad worden gevraagd wanneer bepaalde beslissingen worden genomen op school.”

Tijdens de lessen werd onder meer uitgelegd hoe een gemeenteraadsverkiezing in zijn werk gaat, wat het verschil is tussen een lijst- en naamstem en hoe je geldig moet stemmen. De leerlingen kregen ook allemaal een oproepingsbrief.

Voeren van campagne

“De kandidaten voeren ook campagne”, zegt juf Fien Naeyaert. “Ze ontwierpen allemaal hun eigen verkiezingsaffiche. En tijdens de speeltijd spreken ze vol overtuiging de andere leerlingen van de school aan in de hoop hun stem te bemachtigen. Sommigen hebben zelfs eigen flyers gemaakt en delen die uit. Maar tot nu toe is er nog niemand die met een grote verkiezingsstunt heeft uitgepakt. Maar het leeft wel enorm onder de leerlingen.”

Vrijdag wordt speciaal een klas omgebouwd tot verkiezingslokaal, met echte stemhokjes. “En stemmen is verplicht!”, besluit juf Fien.

(KVCL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier