Verschillende generaties vertellen over 90 jaar KSA Izegem

Diederik, Johan en Wout Dermaut dragen de KSA in hun hart. (Foto CLY) © (Foto CLY)
Redactie KW

Zaterdag 14 april viert de KSA Vlaams en Vroom Izegem zo luidt de volle naam van de Izegemse jeugdbeweging haar 90-jarig bestaan. Wout is de derde in het gezin van Johan Dermaut en Greet Renier, die in de leiding van de KSA staat. “Ons jubileumfeest wordt een familieactiviteit voor alle leden, oud-leiders en sympathisanten, met als afsluiter een kampvuur waar heel wat herinneringen zullen opgehaald worden”, zegt Wout.

Johan Dermaut (51) is sinds 2014 brandweercommandant van de brandweerpost Izegem. Hij is beroepshalve technieker bij Siemens. “Ik liep school in het Sint-Jozefscollege en toen ik acht negen jaar was, werd ik lid van de KSA”, zegt hij. “In die tijd was dat vanzelfsprekend. Wie in ‘t college studeerde koos meestal voor de KSA als jeugdbeweging. In 1981 werd ik leider en vijf jaar later bondsleider voor zeven jaar. Tot september 1993.”

“In mijn eerste twaalf KSA-jaren kende ik twee proosten, toen waren er geen priesters meer in onze afdeling. Met een aantal leiders startten we dan de bondsleiding op om die proosten te vervangen. In 1993, ik was toen 27 jaar, vond ik dat ik dit hoofdstuk mocht afsluiten. Daarna bleven er nog contacten via een werkgroep van oud-leiders waarmee we jaarlijks drie tot vier activiteiten organiseren.”

Johan leerde zijn vrouw Greet Renier kennen bij de KSA. “Toen het 60-jarig jubileum gevierd werd en Greet als leidster van de VKSJ op het feest uitgenodigd was!”

Leerrijke periode

Johan vindt zijn KSA-periode een heel leerrijke periode. “Ik deed in die jaren veel levenservaring op en die kon ik in mijn later leven en ook nu als brandweercommandant goed gebruiken. Onder andere bij het organiseren van activiteiten, om iedereen in het brandweerteam in dezelfde richting te leiden… Men zegt vaak dat de jonge generatie geen verantwoordelijkheid meer neemt, maar ik stel net het tegenovergestelde vast, zeker bij jongeren die in een jeugdbeweging actief zijn.”

“Als ik zie hoe ze daar werken, kampen organiseren, zich inzetten voor de jongsten in de jeugdbeweging, dan verdienen ze een grote pluim op hun hoed.”

“We zijn niet tegen een gemengde jeugdbeweging, maar praktisch is het gewoon niet haalbaar”

Zoon Diederik (24) studeert geneeskunde aan de KU Leuven. “Ik werd lid van de KSA in 2000”, zegt hij.

“Vooral omdat al mijn vrienden in de KSA waren en niet alleen omdat mijn pa altijd bij de KSA geweest was. Ik was vijf jaar leider. Twee jaar geleden ben ik eruit gestapt, maar ik blik met heel veel plezier op die periode terug. Het waren van die betere tijden uit mijn leven, waar ik verantwoordelijkheid leerde nemen, waar ik veel vrienden maakte.”

Wout (22) studeert voor industrieel ingenieur aan de KU Leuven, campus Brugge. In de KSA volgt hij de voetsporen van zijn pa en zijn broer.

“Ik werd lid in 2002 en om ongeveer dezelfde redenen als mijn oudere broer. De meeste van mijn vrienden zijn ook bij de KSA. Ik ben nu leider en ik mag gerust zeggen dat ik het grootste deel van mijn vrije tijd daaraan besteed. Heel graag trouwens. De KSA Izegem doet het nog altijd goed. We hebben momenteel 230 leden, plus nog eens 60 leiders. Daarmee zijn we waarschijnlijk de grootste van de grootste niet-gemengde KSA’s.”

Jubileumfeest

De KSA Izegem is nog altijd een niet gemengde jeugdbeweging. “Niet omdat we tegen een gemengde jeugdbeweging zijn, maar gewoon omdat het praktisch niet haalbaar is”, vervolgt Wout. “We zijn nu al met bijna 300 en daar dan nog een keer 200 à 250 meisjes erbij? Hoe zouden we dan allerlei activiteiten kunnen organiseren ? De meisjes kunnen terecht bij de VKSJ.”

“Voor die 90ste verjaardag van de KSA Izegem zochten we naar een manier hoe we de ouderen kennis konden laten maken met de activiteiten die wij in de loop van een werkjaar organiseren.”

“Het jubileumfeest grijpt plaats op de parking van het goederenstation, ter hoogte van de brandweerkazerne.”

“We beginnen (met start tussen 13 uur en 15 uur) met een stadsspel, een wandel- en fietsroute met vijf stopplaatsen waar telkens een opdracht moet uitgevoerd worden.”

“Wie deze tot een goed einde brengt, maakt kans op een van de mooie prijzen.”

“Om 18 uur kan men dan smullen van vol-au-vent met frietjes, waarvoor 370 deelnemers zijn ingeschreven. Vanaf 19 uur zorgt covergroep The BassCats voor de nodige ambiance en als zij ermee stoppen is het de beurt aan een deejay.”

Kampvuur

Ongetwijfeld het pakkendste moment van 90 jaar KSA zal het kampvuur zijn.

“We willen dat iedereen die ooit bij de KSA was zo een mooi kampvuurmomenten nog eens meemaakt. Ongetwijfeld zullen er dan ook heel wat herinneringen opgehaald worden”, besluiten ze eensgezind.

(IB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier