Verkiezingen op kindermaat in basisscholen Mikado Oeselgem en Markegem

Om alles realistisch te maken mochten de kinderen deze week in Oeselgem alvast hun stem in echte stemhokjes uitbrengen. © Foto vadu
Valentijn Dumoulein
Valentijn Dumoulein medewerker KW

Volwassenen mogen op zondag 14 oktober hun stem voor de gemeenteraadsverkiezingen uitbrengen. Kinderen moeten nog even wachten tot ze oud genoeg zijn, maar niet zo in basisschool Mikado. Daar mogen de leerlingen zelf hun kandidatuur stellen voor het nieuwe kinderparlement, inclusief kiescampagne en affiches.

De formule van het kinderparlement bestaat in basisschool Mikado al enkele jaren. Bij de start van het schooljaar krijgen kinderen de kans om zich kandidaat te stellen en eens verkozen kunnen ze enkele suggesties naar voren brengen om het leven op school voor iedereen aangenamer te maken. “Nu we echter in een verkiezingsjaar zitten, leek het ons wel leuk om kinderen wat meer wegwijs te maken in die wereld“, vertellen juf Liesbeth Vandendriessche en zorgcoördinator Sofie Devos. “In onze vestigingen in Oeselgem en Markegem kwamen we langs bij het vierde, vijfde en zesde leerjaar. We vroegen wie er zich eventueel kandidaat voor het kinderparlement wilde stellen. In elke klas zochten we twee kinderen. Enkele dagen later mochten de kinderen hun kandidatuur definitief bevestigen en daarna kregen ze tijd om campagne te voeren.”

Muziek en frietjes

Heel wat leerlingen vlogen er alvast in. Aan de ingang van beide vestigingen prijkt een lange strook met zelfgemaakte affiches. Daarop een foto van de kandidaat-leerling, maar ook een slogan of een bepaalde belofte naar de ‘kiezers’. Daaruit blijkt alvast heel wat vrolijk engagement. Een meisje wil ‘s ochtends muziek op de speelplaats en vijf keer per jaar frietjes voor de hele school, een jongen pleit met vrolijke tekeningen voor meer sfeerverlichting en nog iemand anders droomt van een verkleedfeestje op Halloween of een themadag met allemaal spelletjes.

“De kinderen mochten op bepaalde ochtenden ook actief campagne voeren aan de schoolpoort”

“De kinderen zijn vrij in wat ze voorstellen”, zegt Liesbeth. “Het ene idee is uiteraard al realistischer dan het andere, maar dat is bij echte politici niet anders. (lacht) De kinderen mochten op bepaalde ochtenden ook actief campagne voeren en aan de schoolpoort anderen trachten te overtuigen op hen te stemmen. Dat verliep heel vlot. Al was er een jongentje dat beloofde potloodjes uit te delen aan wie op hem stemde. Hem hebben we toch even tot de orde moeten roepen.” (lacht)

Woensdagochtend mochten de kinderen van de Oeselgemse vestiging eerst gaan stemmen. In Markegem vinden de verkiezingen op woensdag 10 oktober plaats.

Echt stemhokje

Onder de vele stemmers vonden we ook kandidate Kyra De Smyter, die uiteindelijk verkozen raakte. “Ik stelde voor om een voetbalpomp te plaatsen, zodat we bij een platte bal op de speelplaats toch nog verder kunnen voetballen”, zegt ze. “Mijn voorstel had blijkbaar veel succes en ik hoop dat het kinderparlement ermee akkoord gaat. Het was ook heel fijn om eens in een echt stemhokje te staan. Ik heb mama en papa er al veel over horen praten, maar had dit nog nooit gezien. Ik kijk er alvast naar uit in het parlement te zitten.”

De school is tevreden met het project. “Het is altijd leuk kinderen de beginselen van de democratie bij te leren”, vertelt Sofie. “Met deze mini-verkiezingen willen we de kinderen meer zin voor initiatief en wat verantwoordelijkheidszin bijbrengen en afgaande op de reacties lijken we alvast in ons opzet geslaagd.”

Het kinderparlement van de school komt in oktober een eerste keer bijeen, daarna volgen nog vier bijeenkomsten.

(vadu)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier