VBS Pius X is voorbeeldschool voor bewegingspakket en schoolstraatcampagne

Schoolstraten hebben een positieve impact op de verkeersveiligheid. © EDB
Redactie KW

Vlaams Minister van Onderwijs Hilde Crevits en Moev (de nieuwe naam van de Stichting Vlaamse Schoolsport) stelden in vrije basisschool Pius X een bewegings- en een verkeersproject voor.

“De Wereldgezondheidsorganisatie bepaalt dat peuters en kleuters best minstens drie uur per dag bewegen en kinderen vanaf zes jaar minstens een uur per dag”, aldus minister Hilde Crevits.

Ze is onthutst over de cijfers waaruit blijkt dat slechts 6,5 % van de kinderen van zes tot negen jaar hieraan voldoen. Daarom stelde de minister samen met Moev het educatief pakket Oki Doki, met als centrale figuur het draakje Doki, voor. “Samen met Doki ontdekken de kleuters de gezonde school waar spelen en bewegen belangrijk is”, legt Leen Van Looy, coördinator van Moev uit. “Het Oki Doki pakket wordt ondersteund door materialen waarmee gewerkt kan worden en er zijn ook inspiratiefiches voor leerkrachten en andere partners.”

Paraat voor de Schoolstraat

Ook de campagne ‘Paraat voor de Schoolstraat’ werd officieel gestart door minister Crevits en David Desmet, directeur van basisschool Pius X. “Het is heel belangrijk dat kinderen in alle veiligheid naar school kunnen komen en de school verlaten“, stelde de minister.

Een Schoolstraat is een straat waarbij aan het begin en op het einde van de dag het drukke verkeer aan de schoolpoort wordt beperkt. Concreet betekent dat dat het autoverkeer een half uur voor en na schooltijd geweerd wordt uit de Schoolstraat, zodat voetgangers en fietsers op een veilige manier in de omgeving van de school kunnen vertoeven. Al in september 2016 werd de Sint-Elooisdreef, waar een ingang van basisschool Pius X is, bij wijze van proef een Schoolstraat.

“Schoolstraten hebben een positieve impact op de verkeersveiligheid en ze zijn ook een stap in de goede richting om de luchtkwaliteit en de verkeersveiligheid in de buurt van scholen te verbeteren.”

De minister roept scholen om zich te registreren op www.paraatvoordeschoolstraat.be. “Daar vinden scholen onder meer een stappenplan hoe ze een Schoolstraat kunnen inrichten, maar er worden ook alternatieven aangeboden voor scholen waar die inrichting niet mogelijk is.”

(EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier