Vanaf januari ook plattelandsklassen in het Plokkersheem in Watou

Vanaf januari vinden ook in het Plokkersheem plattelandsklassen plaats. © Foto MD
Redactie KW

Het Plokkersheem wordt binnenkort de thuishaven voor heel wat leerlingen die in de Westhoek op plattelandsklassen komen. Het aanbod voor de scholen zal een combinatie zijn van landbouw, techniek, wetenschap, maar ook cultuur en natuur.

Plattelandsklassen vzw is een landbouweducatieve dienst van de Landelijke Gilde. Zij organiseren al meer dan 25 jaar meerdaagse plattelandsklassen. In West-Vlaanderen is dit onder meer in Loppem en Torhout en binnenkort dus ook in Watou. “Voorheen zaten we met onze plattelandsklassen in Vleteren, maar we verplaatsen binnenkort onze plattelandsklassen naar het Plokkersheem in Watou”, begint Katrien Boeraeve, coördinator van de plattelandsklassen te vertellen. “We ontvangen jaarlijks een 10 à 12-tal groepen van twee klassen op een drie- of vijfdaagse plattelandsklas, dit zowel gespreid over het voorjaar als het najaar.”

Divers aanbod

“Door een renovatie en herbestemming van onze locatie in Vleteren zochten we een nieuwe verblijfplaats. Dat we in de regio wilden blijven, was meteen een uitgemaakte zaak. Het is een unieke streek met heel wat open ruimte en landbouw en een divers aanbod aan erfgoed en cultuur. Ook heel wat medewerkers waren meteen enthousiast om mee een programma uit te werken voor een nieuwe locatie”, aldus Katrien. “Het Plokkersheem in Watou heeft een mooie ligging en accommodatie en bovendien hebben zij al een uitgebreid educatief aanbod voor scholen, met techniek en wetenschappen (STEM) als insteek. Daarnaast is er in Watou en omgeving een heel divers aanbod aan landbouw, platteland, sport en cultuur. De leerlingen krijgen door eigen waarnemingen en ervaringen inzicht in het leven op het platteland.”

STEMmige klassen

“Na de eerste gesprekken tussen de drie partijen, namelijk Plattelandsklassen, de stad Poperinge en het Plokkersheem werd duidelijk dat we een sterk programma konden uitwerken”, vervolgt Isabel Lebbe, consulent van de Landelijke Gilde en tevens OCMW-voorzitter in Poperinge. “Scholen zullen kunnen kiezen tussen een verblijf van twee tot vijf dagen. Aangezien we de Hoppestad zijn, zal hop zeker ook aan bod komen in het programma: een bezoek aan het hopmuseum of een rondleiding op een hopbedrijf moet zeker kunnen. Ook poëzie, kunst, cultuur, natuur en sport zijn opgenomen in het keuzemenu. We kijken er naar uit om vanaf januari 2019 ‘stemmige’ plattelandsklassen te kunnen aanbieden in Watou”, besluit Isabel.

(CB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier