Torhoutse jeugdbewegingen trekken aan de alarmbel: “Jeugdcomplex Sperregem is in serieuze staat van verval”

Een leidersdelegatie van KSA 's Gravenwinkel met op de achtergrond het lokaal. "Te klein, verouderd en bouwvallig", luidt het verdict. © Foto JS
Johan Sabbe

Verkiezingstijden zijn tijden waarin de politici meer dan ooit ontvankelijk zijn voor wensen en verzuchtingen vanuit de bevolking. En dat heeft KSA ‘s Gravenwinkel, de jongensjeugdbeweging van ‘t stadscentrum, goed begrepen. De leiding van de groep heeft alle plaatselijke politieke partijen zopas een brief gestuurd om de lokalennood op het domein Sperregem langs de Bruggestraat aan te klagen: “De gebouwen zijn te klein, totaal verouderd en bovendien bouwvallig. Zo kan het niet verder. Het komende stadsbestuur – wie er straks ook verkozen moge worden – moet ter zake dringend in actie schieten.”

KSA ‘s Gravenwinkel speelt het politiek hard, maar dan toch weer niet. “We hebben enkele leiders in de rangen die zondag verkiesbaar zijn en we hebben afgesproken dat zij zich – op de drempel van de verkiezingen – in deze kwestie afzijdig houden”, zegt proost Rik Cloet, een van de drijvende krachten achter de brief. “We willen in geen geval de indruk wekken dat we letterlijk en figuurlijk partij kiezen. Want dat is niet zo. Wat voor ons telt, zijn onze zowat tweehonderd leden. Die willen we absoluut niet in de kou laten staan.”

Gebouwen dateren uit 1985

Je hoeft geen loep boven te halen om vast te stellen dat de drie lokalen op het domein Sperregem, gelegen net naast het voetbalstadion De Velodroom, totaal versleten zijn. En dus effectief grondig gerenoveerd dienen te worden. Of herbouwd op dezelfde of een nieuwe locatie. Zowat alle jeugdbewegingen op de wijken beschikken over een lokaal dat varieert van basic tot riant, maar voor de groepen van ‘t stadscentrum is het huilen met de pet op.

Dat laatste mag geen verbazing wekken, want het jeugdcomplex Sperregem werd destijds gerealiseerd met eenvoudige (lees: goedkope) materialen en dit intussen al ruim 33 jaar geleden. Op 11 juli 1985 had de officiële opening plaats. Drie jeugdbewegingen vonden er onderdak en huizen er nog altijd: in de verbouwde oudbouw aan de straatzijde KSA Torhout (nu KSA ‘s Gravenwinkel) en in de twee sobere nieuwbouwpanden enerzijds de scoutsgroep Robrecht van Bethune en anderzijds Roodkapjes/VKSJ (nu KSA Marie Mo).

De eerstesteenlegging gebeurde op 13 september 1984. Voorheen hadden de drie genoemde jeugdbewegingen zich moeten behelpen met lokalen in de plaatselijke scholen en een verkrotte vleugel van het toen nog totaal niet gerestaureerde Oud-hospitaal Ten Walle in de Bruggestraat. De komst begin 1983 van wijlen Roger Windels als Torhoutse burgemeester zette het nieuwbouwproject in beweging. Ook toenmalige schepen van Jeugd Julien Verlinde zette zijn schouders onder de zaak.

Op 30 mei 1983 werden door de stad aan het energiebedrijf Ebes een kleine 2.500 m² grond en de bijhorende oude panden langs de Bruggestraat gekocht voor de realisatie van het jeugdcomplex. Pakweg een jaar later had de aanbesteding voor het bouwen en verbouwen plaats. De Wijnendaalse architect Rita Naert ontwierp een sober, maar functioneel complex, weliswaar met een strikt gelimiteerd budget. Het geheel kostte ongeveer 10 miljoen frank (250.000 euro).

Voldoende budget nodig

De brief aan de plaatselijke politieke partijen, ondertekend door proost Rik Cloet en de hoofdleiders Arne Desmet en Eward Degrieck, mag dan uitgaan van KSA ‘s Gravenwinkel, uiteraard staan ook de twee andere betrokken jeugdbewegingen KSA Marie Mo en Scouts Robrecht van Bethune pal achter de alarmkreet. Bij de meisjes van Marie Mo is de nood misschien nog het hoogst, want een zijmuur van hun lokaal vertoont een grote barst en de ramen dienen er met stokken onderstut te worden. Veilig ziet het er niet uit, al staat het versleten pand nu ook weer niet op instorten.

De ramen van het lokaal van KSA Marie Mo moeten zelfs onderstut worden.
De ramen van het lokaal van KSA Marie Mo moeten zelfs onderstut worden.© Foto JS

“Binnenkort mogen we naar de stembus en dingt u als politici naar onze stem”, steken de KSA-jongens in hun brief aan de politieke partijen van wal. “We willen u ons nijpende lokalenprobleem voorleggen en hopen dat we de komende legislatuur met het stadsbestuur kunnen samenwerken voor een goede en duurzame oplossing. We beseffen dat dit niet op heel korte termijn kan, maar zijn er wél van overtuigd dat we direct na de installatie van de nieuwe gemeenteraad en het College van Burgemeester en Schepenen aan de slag moeten.”

“Onze jeugdbeweging telt zo’n 200 leden”, licht proost Rik Cloet de teneur van de brief toe. “De lokalen die we ter beschikking hebben, voldoen totaal niet meer aan onze noden. Het jeugdcomplex Sperregem bevindt zich in een serieuze staat van verval. Vooreerst is ons deel véél te klein. We hebben nood aan minimum drie verschillende ruimten waarin telkens zo’n 30 à 40 leden tegelijk een activiteit kunnen hebben, plus voldoende en goed toegankelijke bergruimte, een leidings- en ontspanningslokaaltje, degelijk sanitair en een kleine keuken. Ook de buitenruimte is belangrijk. We willen zo weinig mogelijk overlast voor de buurt. Dat het gebouw daarenboven energiezuinig en veilig moet zijn, hoeft geen betoog. Helaas voldoet ons huidige lokaal aan bijna geen enkele van die criteria. Zo kan het echt niet verder. En dat geldt ook voor de andere lokalen van het domein Sperregem.”

Concreet vraagt KSA ‘s Gravenwinkel met aandrang dat er bij het begin van de komende legislatuur een beleidsplan opgemaakt wordt dat rekening houdt met de huisvesting van de eigen vereniging en de andere op dat vlak noodlijdende jeugdbewegingen. De groep wil daarvoor, aldus de brief, een gedreven schepen van Jeugd, een voldoende groot budget in de stadsbegroting en direct na de start van het nieuwe stadsbestuur de oprichting van een werkgroep die het lokalenprobleem op korte én op lange termijn aanpakt.

Sperregem-toekomstplan

Alle politieke partijen hebben intussen op de brief geantwoord. Ze zeggen dat ze de noodkreet van de KSA’ers ter harte nemen en aan een degelijke oplossing willen werken.

Ook CD&V-schepen van Jeugd Joost Cuvelier reageert in die lijn. “De jeugdbewegingen KSA Marie Mo, KSA ‘s Gravenwinkel en scouts Robrecht de Bethune, die al meer dan drie decennia op het domein Sperregem gehuisvest zijn, hebben gelijk dat er iets aan hun accommodatie moet gebeuren”, geeft hij grif toe. “Het is goed dat de jongeren aan de alarmbel trekken om de kwaliteit van hun jeugdlokalen te verhogen. We stellen hun inzet op prijs en willen de hand aan de ploeg slaan. De drie jeugdbewegingen van ‘t stadscentrum verdienen moderne lokalen en dat betekent sowieso de nood aan een grondige facelift van het complex Sperregem de eerstvolgende jaren. In de komende legislatuur zullen we een heus Sperregem-toekomstplan uitwerken. Daarvoor willen we graag samen met de jeugdverenigingen actie ondernemen. Hoe dat het best gebeurt, zullen we met hen bespreken. Ze krijgen méér dan een vinger in de pap.”

Of de veiligheid van de panden niet in het gedrang komt? Schepen Cuvelier: “De huidige infrastructuur vertoont inderdaad mankementen. De gebouwen barsten letterlijk en figuurlijk uit hun voegen, maar nazicht leert dat er gelukkig geen stabiliteitsgevaar is. De jeugdbewegingen hoeven dus niet te vrezen dat hun lokalen het zullen begeven. Maar sowieso is er werk aan de winkel.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier