Thore is derde Aalbeekse junior journalist uit zelfde familie op drie jaar tijd

Winnaar Thore Broidioi met zijn broer en zussen Siebe Broidioi, Axelle Vanneste, Freya Broidioi en jeugdauteur Brigitte Minne. © EDB
Redactie KW

Thore Broidioi werd op zijn twaalfde verjaardag junior journalist in Aalbeke. Zijn broer Siebe (10) werd tweede. Vorig jaar won stiefzus Axelle Vanneste (13) en in 2016 zus Freya Broidioi (13).

Tijdens Toast Literair werd jeugdauteur Brigitte Minne geïnterviewd door de journalisten uit het vijfde leerjaar van VBS ‘t Biekorfje. De winnaars van de junior journalistenwedstrijd werden ook bekendgemaakt. Thore Broidioi won net voor zijn broer Siebe. Nasya Clément werd derde.

Stukje voorlezen

De laureaten mochten het stukje dat ze over vriendschap schreven voorlezen. Ze wisten toen nog niet wie er gewonnen had. “Mijn zussen hadden al gezien dat ik zou winnen“, verklapt Thore, “want mijn tekst was uitgetypt en de andere teksten niet. Zelf had ik dat niet door.”

De zussen van Thore en Siebe hebben natuurlijk al ervaring. Vorig jaar won stiefzus Axelle Vanneste en het jaar voordien won zus Freya Broidioi. Broer Siebe werd tweede in de wedstrijd. “Het is heel uitzonderlijk dat de laureaten al drie jaar op rij uit dezelfde familie komen“, luidt het bij Davidsfonds Aalbeke. “De jury weet helemaal niet van wie de teksten komen want ze worden anoniem gelezen.”

Veel lezen

Thore en Siebe Broidioi wonen in Aalbeke en in Kortrijk en zitten allebei in het zesde leerjaar in ‘t Biekorfje. Siebe is een jaartje jonger want hij sloeg het vierde leerjaar over. Hij zit bij meester Domien D’Haene. Thore zit in de klas van juf Annelies Haemers. Ze doen allebei judo en gaan naar Chiro Aalbeke. Thore volgt nog notenleer in Aalbeke en drumles in het Kortrijkse conservatorium.

Thuis spelen de jongens soms gezelschapsspelletjes. Thore maakt graag modelauto’s en leest boeken. Siebe leest ook veel en houdt vooral van weetboeken en strips. “We hebben al drie boeken van het Guinness book of records. Dat vinden we allebei fascinerend.”

over Vriendschap

Voor de junior journalistenwedstrijd moest er een verhaal over vriendschap geschreven worden. Thore schreef een verhaal over een hondje dat maar drie poten had. “Een jongen nam hem meer naar huis en leidde hem op. Zo ontstond er een grote vriendschap tussen de twee.”

Siebe vond inspiratie bij een jongen die blind was. “Zijn ouders hadden als verrassing een blindengeleidenhond voor hem”. Siebe schreef een korter verhaaltje en had echt niet verwacht om bij de winnaars te zijn. Ook Thore dacht dat zijn verhaal niet overdreven goed was. Volgens zijn broer is Thore heel perfectionistisch en denkt hij altijd dat het beter kan.

Helft deed mee

De deelname aan de junior journalistenwedstrijd werd op school niet verplicht. “Ongeveer de helft van de leerlingen deed mee.” Siebe schrijft eigenlijk niet graag en van Thore hangt het van het thema af. Siebe werd in het najaar van 2017 ook een van de drie jonge technologietalenten op de junior STEM-olympiade, maar hij heeft vooral interesse in wiskunde. Hij zal volgend jaar Latijn volgen in het Don Boscocollege.

Thore wil de moderne afdeling volgen en STEM (Science – Technology – Engineering – Mathematics) volgen vanaf het tweede jaar. Ondertussen zit stiefzus Axelle, de junior journalist van vorig jaar er in het eerste jaar Latijn en zus Freya die twee jaar geleden won volgt er het tweede jaar Latijn-STEM. (EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier