Talent-is de sleutel voor de toekomst van vijf Westkustscholen

Vlnr: vooraan Hilde Van Compernolle (Annuntiata), Rita Willaert (coördinator SG KSO Veurne-Westkust), Françoise Marveillie (Annuntiata) - achteraan Rik Vermeersch (Sint-Bernarduscollege), Christof Desloovere (College), voorzitter schoolbestuur Rik Ascrawat, Hugo Sevenois (Immaculata), Franky Dorme (VTI). © MVQ
Redactie KW

Met Talent-is, een nieuwe naam, een nieuw logo en een stevig aanbod keuzepakketten, zetten Annuntiata Veurne, College Veurne, VTI Veurne, Sint-Bernarduscollege Nieuwpoort en Immaculata De Panne samen de grote stap naar de hervorming van het secundair onderwijs. Daarbij staat centraal dat de eerstejaars kunnen kiezen uit een aantal keuzepakketten die hun latere studierichting de goede kant moet uitsturen.

Een tijd geleden was er heel wat heisa over het feit of de hervorming zou worden uitgebouwd op één site in Veurne of dat elke school de keuzepakketten op de eigen site zou aanbieden. Uiteindelijk werd gekozen voor de laatste optie. “De draagkracht voor de eerste optie was nog niet aanwezig, dus werd het de tweede optie”, zegt Rik Ascrawat, voorzitter van het schoolbestuur. Directeur Hilde Van Compernolle van Annuntiata vult aan: “We zijn volop bezig met al onze medewerkers te informeren en er volgen infomomenten.”

Het uitgangspunt is vooral dat de leerlingen al in het eerste jaar kunnen proeven van mogelijke studierichtingen die hen helpen om daarna de juiste keuze te maken. “Voor alle leerlingen is er het basispakket van 27 lesuren algemene vorming, zowel voor 1A als voor 1B”, legt Rik Ascrawat uit. “Nieuw is dat we in het eerste jaar het vak Engels aanbieden. De leerlingen die voor 1A kiezen, zullen in de groep basis of in de groep basis met verdieping zitten. En in 1B kiezen de leerlingen uit twee pakketten met telkens vier deelpakketten. In Veurne kunnen de leerlingen van 1A voor het keuzepakket op dinsdagnamiddag zelfs naar een andere school van Veurne gaan. Dan is er ook een plus-uur: leerkrachten zijn vrij om zelf in te vullen hoe ze jongeren leren leren, leren kiezen en leren leven.”

Met het ruime aanbod van 12 keuzepakketten trekt de scholengroep met 400 werknemers en zo’n 2.200 leerlingen de kaart van de observerende en oriënterende eerste graad. Het gaat om 4 uur lesuren waarbij de leerlingen uit 1A kunnen kiezen uit 12 keuzepakketten om hun talenten en interesses te ontdekken: Business plus, creatief atelier, klassieke talen, samen & leven, sport en wetenschappen, STEM & IT, STEM & technieken, STEM & wetenschappen, taalatelier, voedingsatelier, voeding & horeca, wiskundelab. Deze hervormingen worden gerealiseerd zonder extra investeringen en zonder extra personeel.

Nieuwkomer is het Immaculata-instituut van De Panne. Directeur Hugo Sevenois reageert: “Onze school is hier mee ingestapt omdat samenwerken tot meer mogelijkheden leidt. Al onze leerkrachten, leerlingen en ouders zien dit als een grote kans.”

“We focussen ons eerst op de eerste graad’ rondt de voorzitter af, “Maar we zijn ook al volop bezig met de voorbereiding van het tweede jaar.”

Alle info op de nieuwe webstek www.talent-is.be.

(MVQ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier