‘t Kordon, het nieuwe Den Over: Menen heeft eindelijk weer ‘jeugdhuis’

An-Sofie Vandamme van de jeugddienst en burgemeester Eddy Lust samen met een aantal van de initiatiefnemers van 't Kordon: we zien Luna Deryckere (17), Bente Vandamme (16), Elien Hollebeke (16), Andres Logghe (16), Arthur Danneels (20), Rune Lepere (16), Angie Dejonghe (15), Healey Vanden Berghe (17) en Zeno Messinne (17). © SLW
Stefaan Lernout

Het is zover, Menen heeft eindelijk weer een plek waar jongeren na school of na het werk elkaar kunnen ontmoeten. Op vrijdag 25 januari opent jongerenontmoetingscentrum ‘t Kordon voor het eerst de deuren. Voorlopig nog eenmaal per maand, maar bij de enthousiaste initiatiefnemers is er alvast honger naar meer.

De Meense jongeren missen een ontmoetingsplaats: dat was een van de vaststellingen die jeugdraad De Klinke vermeldde in haar memorandum vorig jaar. Sinds het verdwijnen van eerst de Overkant en daarna den Over was Menen een blinde vlek in het jeugdhuislandschap.

Een eerste aanzet tot het nieuwe jeugdhuis werd gegeven tijdens de algemene vergadering van de jeugdraad op 28 oktober. Daar waren drie 16- en 17-jarigen aanwezig. Hen werd gevraagd of ze bereid waren zich te engageren in het nieuwe jeugdhuis. “Het was belangrijk dat het initiatief vanuit de jongeren zelf kwam”, legt An-Sofie Vandamme van de jeugddienst uit. Luna, Elien en Hannes reageerden positief en namen de uitdaging mee naar hun vrienden. Een maand later was de startvergadering een feit.

Achterban

Het resultaat is het nieuwe jongerenontmoetingscentrum (JOC) ‘t Kordon dat op vrijdag 25 januari voor het eerst zijn deuren opengooit. Dat gebeurt in eerste instantie eenmaal per maand, op vrijdag in Park Ter Walle. Een enthousiaste 14-koppige groep jongeren neemt de leiding over het initiatief, hoofdzakelijk 16- en 17-jarigen. Via de sociale media gingen zij op zoek naar vrijwilligers die op een of andere manier hun steentje wilden bijdragen. Via een Googleformulier konden ze aanduiden welk engagement ze wilden opnemen. Zo ontstond een achterban van goed 45 medewerkers.

Stijn Maertens, Pieter-Jan Pille en Arthur Danneels zijn prille twintigers die de jongeren zullen begeleiden. De jeugddienst kijkt toe vanop afstand, want het is de bedoeling dat de jongeren zelf instaan voor hun JOC. De naam ‘t Kordon kozen ze alvast zelf. “Zoek er geen bepaalde bedoeling of betekenis achter”, zegt Arthur Danneels. “Uit de vele voorstellen die we kregen pikten we die naam eruit.”

Alles op wieltjes

Het is een start. Het is aan de jongeren om te evalueren en te bekijken of het haalbaar is om vaker ‘t Kordon open te houden“, zegt burgemeester Eddy Lust, bevoegd voor Jeugd. “Het is in ieder geval een initiatief dat wij als Team 8930 toejuichen en ondersteunen.”

‘t Kordon huist voorlopig dus als pop-up in Park Ter Walle. Alles staat er op wieltjes: van de zelf ineen getimmerde meubeltjes en de muziekinstallatie tot de biljarttafel toe. Na afloop moet de ruimte immers weer vrijgemaakt worden voor andere initiatieven. De deuren openen om 16 uur en sluiten om 3 uur. Jongeren zijn er welkom om samen met vrienden iets te drinken, maar uiteraard ook om gewoon te komen chillen na een drukke school- of werkweek.

Tot de zomervakantie loopt er een testperiode waarbij minstens een vrijdagavond per maand het JOC zal worden opengehouden. “Na die zes maanden zullen ofwel de plannen terug opgeborgen worden, ofwel zal beslist worden om de pop-up in te ruilen voor een definitieve werking”, aldus burgemeester Lust. “Afgelopen zaterdag stond een werkdag op het programma en werden meubels gebouwd. Ondertussen gaan de jongeren samen met Team 8930 op zoek naar een definitieve locatie.”

Allen naar Park Ter Walle dus op vrijdag 25 januari vanaf 16 uur. Je weet maar nooit dat je bij de 50ste verjaardag van ‘t Kordon kan zeggen: “Ik was erbij die eerste keer!”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier