Studente Janne Vandendriessche uit Pittem brengt verontreiniging in kaart in Bolivia

"De verontreiniging zorgt ervoor dat er haast geen drinkbaar water en gezonde voeding meer te vinden is", zegt Janne Vandendriessche. © Foto Jan
Redactie KW

In het kader van haar studies chemie verblijft Janne Vandendriessche (20), samen met tien medestudenten, nog tot dinsdag 18 september in Bolivia om de milieuverontreiniging in de mijnbouw in het Andesgebergte in kaart te brengen.

“In de Odisee Hogeschool Gent, waar ik chemie richting milieuzorg studeer, zijn ze al geruime tijd bezig met een samenwerkingsproject met de universiteit van Oruro in Bolivia”, start Janne haar verhaal. “Vorig jaar werden de plannen concreet en kwam een van de profs een uiteenzetting geven over wat het ‘South Intensive Programma Bolivia’ precies inhoudt.”

Van thuis uit is Janne nogal sociaal bewogen. “Zo help ik onder andere elk jaar mee met de activiteiten van 11.11.11. Ik heb bovendien mijn geïntegreerde proef in het laatste jaar humaniora over ‘plastic soup’ – de vervuiling van de oceanen met plastic – gemaakt. Het doel van de reis sprak mij dan ook meteen aan.”

Duur prijskaartje

Ze heeft zich samen met een 25-tal andere studenten kandidaat gesteld om mee te gaan. “We moesten tijdens een gesprek onze motivatie uit de doeken doen en blijkbaar heb ik de profs weten te overtuigen, want ik werd geselecteerd om aan de studiereis deel te nemen. Samen met acht studenten chemie gaan er ook drie ICT-studenten mee. Naast de Belgische studenten en vier profs nemen ook twaalfstudenten van de universiteit van Oruro met hun profs aan de reis deel.”

“Ook mijn ouders vonden het een ongelooflijke ervaring en die kans mocht ik niet laten liggen”

Het spreekt voor zich dat een dergelijke reis ook een aanzienlijk kostenplaatje met zich meebrengt. “Om een deel van de kosten te dekken, hebben we het voorbije jaar pannenkoeken en ijsjes verkocht. Daarnaast kregen we van de overheid een beurs en ook de school financiert een deel. Het project kreeg ook de medewerking van Broederlijk Delen, dat lokaal samenwerkt met Cepa, een organisatie die zich inzet voor het milieu en een evenwichtige interculturele samenleving in de regio van Oruro. Daarnaast moesten we uiteraard zelf ook nog om en bij de 1.000 euro betalen. Gelukkig kreeg ik de volle steun van mijn ouders, die vonden dat het een ongelooflijke ervaring zal zijn en dat ik deze kans dan ook niet mocht laten liggen.”

Zilver- en kopermijnen

“Het doel van onze reis is vooral gericht op het onderzoeken van de milieuverontreiniging in de mijnen in het Andesgebergte en dan vooral de streek rond Oruro. Het is namelijk zo dat heel wat buitenlandse mijnbouwbedrijven grond aangekocht hebben van de Boliviaanse overheid om vooral zilver- en kopermijnen te ontginnen.”

“In hun thuisland houden ze zich weliswaar perfect aan de regels, maar in hun mijnen in Bolivia worden alle regels overboord gegooid met alle gevolgen van dien. Hun afval wordt gewoon gedumpt in de natuur, waardoor het water en de grond in hoge mate verontreinigd zijn met zware metalen. Niet alleen is daardoor drinkbaar water schaars geworden, ook alle groenten en fruit zijn er verontreinigd. Daar komt nog bij dat het vele water, dat voor de mijnbouw nodig is, uit de meren gepompt wordt, waardoor die gewoon droogvallen met vaak immense zoutvlakten tot gevolg.”

Website bouwen

“De overheid zelf laat alles oogluikend toe, want daar zijn uiteraard grote bedragen mee gemoeid. Binnen het onderzoeksproject is onze taak drieledig. We gaan allereerst poolshoogte nemen in de mijnen zelf, waar we stalen zullen nemen. Daarnaast gaan we ook de vervuiling in de omgeving ervan meten door opnieuw stalen te nemen en alles in het labo te onderzoeken. Ten slotte zullen we de lokale milieuwetgeving onder de loep nemen.”

“We gaan er ook de gelijkheid of ongelijkheid tussen man en vrouw onderzoeken”

“De taak van de drie ICT-studenten is om van het project een website te bouwen, waar onze resultaten op gepresenteerd kunnen worden. Binnen het kader van het vak ethiek van onze opleiding hebben we nog een bijkomende taak, waarbinnen we de ‘gender equality’ – zeg maar de gelijkheid of ongelijkheid tussen man en vrouw – in Bolivia moeten onderzoeken. Volgens de laatste cijfers zou dat in Bolivia overigens hoger zijn dan in België, benieuwd dus of dat klopt.

Opvolging

“Aan het einde van de reis moeten we onze bevindingen voorstellen aan de mensen van de universiteit van Oruro, de verantwoordelijken van Cepa en aan vertegenwoordigers van de overheid. Maar daar stopt het echter niet. Het project zal worden doorgetrokken naar het volgende academiejaar om verder aan te werken.

Aan het project zijn overigens ook punten verbonden. “Wat mijzelf betreft ga ik tijdens en na de reis verslag uitbrengen aan de basisschool van Egem, waar ook rond de problematiek zal gewerkt worden. Ten slotte zal ik later dit jaar tijdens een voordrachtavond voor 11.11.11 vertellen over mijn belevenissen.”

Wie de belevenissen wil volgen, kan terecht op de Facebookpagina ‘SIP Bolivia 2018’, waar ook een blog zal bijgehouden worden.

(Jan Goossens)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier