Sophie Van Hulle is de nieuwe directeur van de Frères

Sophie Van Hulle volgt Eline Sierens op als nieuwe directeur van de Frères. (foto's Davy Coghe) © Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Vanaf 1 januari volgt Sophie Van Hulle Eline Sierens op als directeur van het Sint-Franciscus Xaveriusinstituut, in de volksmond bekend als ‘de Frères’. Sophie Van Hulle, master in de biowetenschappen, was voorheen acht jaar actief als directeur van het Land- en Tuinbouw Instituut in Oedelem. “Het is voor mij een uitdaging om ook eens een ASO-school te mogen leiden”, zegt de 50-jarige Brugse.

Eline Sierens, tot het einde van het jaar directeur van het Sint-Franciscus Xaverius Instituut, ontmoeten we onlangs nog op de presentatie van de grootste plannen waarbij het klooster van de ‘Frères’ volledig verbouwd wordt om het te integreren bij een grotere totaal vernieuwde schoolcampus. Het was het laatste grote project voor Eline Sierens als directeur bij de Frères.

Sierens, doctor in de psychologie, was er meer dan vier jaar schoolhoofd. Voorheen werkte ze als onderzoeker bij de KU Leuven en als diensthoofd onderwijsontwikkeling bij de Arteveldehogeschool. “Ik heb heel erg graag gewerkt als directeur van ‘de Frères’ maar in overleg met echtgenoot, die ook een functie heeft met erg veel verantwoordelijken, heb ik ervoor geopteerd om halftijds aan de slag te gaan”, vertelt Eline Sierens.

Boeiend en zwaar

“En ik ga ‘de Frères’ trouwens niet helemaal verlaten want ik word verantwoordelijke voor innovatie en kwaliteitszorg in de schoolgroep vzw S.O. Karel De Goede, waartoe de school dus ook behoort.”

Ik ben nu 50 jaar en kijk uit naar de opdracht bij de Frères

Vanaf 1 januari 2019 volgt Sophie Van Hulle haar op als directeur van het Sint-Fransiscus Xaveriusinstituut. Vanhulle, master in de biowetenschappen en industrieel ingenieur, is nu nog directeur van het Land- en Tuinbouwinstituut in Oedelem. Een functie die ze al acht jaar uitoefent. Na haar studies werkte zij als leerkracht wetenschappen in het secundair onderwijs, als docent chemie, economie en voedingsmiddelentechnologie in het hoger onderwijs. Tot ze dus bij bij het LTI Oedelem aan de slag ging.

“Ik heb de beste herinneringen aan het Land- en Tuinbouwinstituut”, vertelt Sophie Van Hulle. “Als master in de biowetenschappen was het voor mij een cadeau dat ik als leidinggevende en in dit vakgebied aan de slag kon. Het was en is heel boeiend maar ook wel behoorlijk zwaar. Want het gaat niet alleen om de organisatorische, zakelijke en pedagogische leiding van de school zelf. De leiding over het land- en tuinbouwbedrijf dat verbonden is aan de school komt daar immers ook nog bij. Zo kweken en verkopen wij kerstbomen, perkplanten, chrystanten en aardbeien en we runnen ook een winkeltje dat ook openstaat voor particulieren. Dat is dus wel een behoorlijk zware combinatie.”

Uitdaging

“Ik heb dat met veel plezier gedaan maar ik ben nu 50 jaar en kijk uit naar de opdracht bij de Frères waar ik me kan toeleggen op het pedagogische aspect. En het is voor mij ook wel een uitdaging om voor het eerst ook eens een ASO-school te mogen leiden. Maar voor alle duidelijkheid: het is met een erg warm hart dat ik terugkijk op de jaren bij het LTI Oedelem. Nu is het tijd voor een nieuw hoofdstuk in de Frères in Brugge. Ik ben zelf een Brugse en ken veel mensen die er school hebben gelopen. Dus het is voor mij zeker geen vreemde omgeving.”

“Over mijn opdracht bij de Frères en zeker over bepaalde accenten die ik zou leggen kan en wil ik nu nog niets zeggen. Daar is het nog te vroeg voor. Ik moet de school en de nieuwe collega’s daarvoor eerst nog goed leren kennen. In de eerste weken zal ik dus vooral veel luisteren, veel praten met mensen en veel ontdekken”, besluit de inkomende directeur Sophie Van Hulle.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier