Scholengroep Sint-Michiel Roeselare zet gesprekken nieuw scholenplan volledig stop

© STEFAAN BEEL
Jos Remaut

Na twee totaal mislukte pogingen laat de scholengroep, die de katholieke middelbare scholen van de Roeselare en Ardooie groepeert, zijn plannen om het scholenlandschap te hervormen helemaal varen. Dat werd vandaag aan de directies en het personeel meegedeeld.

De mededeling kwam er dadelijk na een bijeenkomst van de Raad van Bestuur van de scholengroep en is ondertekend door voorzitter Jan Vincent Lefere. “De gesprekken rond de ontwikkeling van een globaal plan voor de scholengroep worden stopgezet. Op vrijwillige basis kunnen individuele scholen gesprekken opstarten of blijven voeren over vernieuwing en samenwerkingsmogelijkheden”, zo opent de brief.

Het bestuur van de scholengroep gooit hiermee de handdoek in de ring, nadat twee pogingen voor een nieuw globaal scholenplan uitdraaiden op fel protest, mét betogingen in het stadscentrum, en dienden te worden ingetrokken.

Met de plannen wilde de scholengroep het onderwijsaanbod zowel vernieuwen als anders verdelen over de scholen, zodat er minder onderlinge concurrentie zou zijn en economischer zou kunnen worden gewerkt. Daardoor zaten er in de diverse scenario’s ook altijd verregaande samenwerkingsverbanden (om het woord fusie niet uit te spreken) tussen een aantal scholen, en het was precies dat wat niet altijd in goeie aarde viel.

Het protest tegen het eerste plan, in juni vorig jaar, kwam vooral uit de Broederschool, die in het nieuwe plaatje zelfs niet eens meer was voorzien. Na het volledig afblazen van dat plan wilde de scholengroep volledig van nul herbeginnen én leren uit de gemaakte fouten : er zou meer inspraak en participatie zijn, en enkel gedragen beslissingen zouden een kans krijgen.

Het bleef daarna meer dan een jaar zo goed als stil, tot begin dit schooljaar plots een nieuw scholenplan boven water kwam. Dit keer was het de Burgerschool die zich in de hoek gezet voelde, en borrelde het protest vooral vanuit die kant op. Al moet gezegd dat er ook nu weer een flinke haard van protest zat in het Klein Seminarie.

Op woensdag 24 oktober kwam dan het bericht van burgemeester Kris Declercq van Roeselare dat er een time-out zou worden ingelast. En nadat kort daarna al duidelijk was geworden dat ook het tweede plan zou worden afgevoerd, bergt de scholengroep zijn intenties voor De Grote Hervorming nu dus op. Er komt dus geen derde poging meer die wél zal lukken, zoals coördinerend directeur Damienne Cottens nog had laten uitschijnen. “Het huidig aanbod van alle scholen in de scholengroep wijzigt niet. In de toekomst is een wijziging van het aanbod mogelijk na overleg in de scholengroep”, aldus nog de brief aan het personeel.

Onafhankelijke ondersteuners

Ondanks de stopzetting van de hervormingsplannen zal vanaf 1 september 2019 wel de modernisering van de eerste graad worden uitgerold. Met, zoals het decreet terzake voorschrijft, een pakket algemene vorming (27 uur in eerste jaar en 25 of 20 uur in het tweede jaar) en een keuzegedeelte. Alle scholen zullen vrij kunnen beslissen over de invulling van dat keuzegedeelte. De scholengroep zal voor het tweede jaar wel nog twee nieuwe basisopties inrichten : voeding en horeca in het VISO en sport in VABI of VTI.

Tot slot deelt de Raad van Bestuur nog mee dat er twee onafhankelijke ondersteuners voor de scholengroep zijn aangesteld. “Scholen kunnen op vrijwillige basis een beroep doen op deze ondersteuners bij de uitwerking van interne of gezamenlijke projecten.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier