Scholen werken over de netten heen samen in Roeselare

De STEM-coaches van elf scholen volgen een opleiding in ARhus. (foto SB) © (foto SB)
Redactie KW

Elf Roeselaarse basisscholen slaan de handen in elkaar om de STEM-geletterdheid bij de leerkrachten aan te zwengelen. Ze sloten samen met het zorgbedrijf en ARhus een STEMpact. Uniek is dat alle onderwijsnetten van Roeselare samenwerken.

STEM staat voor Science, Technology, Engineering en Mathematics. Het internationale letterwoord staat voor een waaier aan technologische, technische, wetenschappelijke en wiskundige opleidingen en beroepen. Geen basis- of middelbare school die nog rond een STEM-aanpak kan. Meer nog, het aanzwengelen van stemgeletterdheid bij de leerlingen is een must en een noodzaak om de uitdagingen van de maatschappij in de toekomst aan te kunnen. En die aanpak start al in de kleuterklas.

Elf Roeselaarse basisscholen slaan de komende anderhalf jaar de handen in elkaar. Samen met ARhus en VIVES engageren ze zich om de kennis van STEM bij de leerkrachten bij te werken. In een eerste fase worden STEM-coaches opgeleid. “De beste manier om iets te leren, is om het echt zelf te gaan doen”, zegt kersvers STEM-coach Sanne Cordier. Sanne is adjunct-directeur van SBS De Brug en zal na haar opleiding haar opgedane ervaring en kennis doorgeven aan het lerarenkorps van haar schoolgemeenschap.

“Dit is een uniek project”, vult schepen Bart Wenes aan. “Ook het Zorgbedrijf schrijft zich in in dit pact. Kinderen leren niet alleen op school maar bijvoorbeeld ook in de kinderopvang. KIDZ, dat een vierhonderdtal kinderen opvangt, behoort tot de niet-formele leeromgeving.”

STEM-antennes

Het feit dat het Roeselaarse basisonderwijs samenwerkt over de drie schoolnetten heen is op zich ook al nieuw. Voor het vrij onderwijs zijn dat De Ark, De Bever, De Boomgaard, Sint-Lodewijkschool, Spanjeschool en Vikingschool. Voor het GO zijn dat De Plataan, Ring, het MPI Sterrebos en Windekind. SBS De Brug vertegenwoordigt het stedelijk onderwijs.

Naast de opleiding komen er in het Zorgbedrijf en in de Spanjeschool STEM-antennes. ARhus en VIVES zullen daar inspirerende materialen en tools aanbieden. Leerkrachten en klassen kunnen er terecht voor toonmomenten en workshops. Daarnaast komt er een digitaal leerplatform voor de Roeselaarse leerkrachten.

Omwille van het innoverend karakter kreeg het Roeselaarse STEMpact een subsidie Flankerend Onderwijsbeleid van de provincie. (Bart Crabbe)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier