Rubik’s Cube-wonder Ruben: “Kleuren in vakjes trekken me gewoon aan”

Rubik's Cubes hebben weinig geheimen voor de tienjarige Ruben. © TV
Jasmien Aernout
Jasmien Aernout Medewerker KW

Amper tien is hij en toch lost Ruben een Rubik’s kubus op in 35 luttele seconden. Hij is verslingerd aan het spelletje en heeft op zijn bureau een gamma puzzels staan die hij in een mum van tijd oplost. “De beste exemplaren vind je in Amerika. Ik droom van een kubus van 13×13 blokjes.”

Ruben Mukoyan is tien jaar en lost een Rubik’s kubus op alsof het niks is. Zijn record staat op 35 seconden. “Vorig jaar ben ik ermee begonnen“, zegt Ruben, die ook nog houdt van kickboksen, tekenen, origami en goochelen. “Ik heb het geleerd van mijn opa en mijn neef Grigor. Toen ik zag hoe Grigor een Rubik’s kubus oploste, wilde ik weten hoe je dat doet. Hij is architect en heeft me de formules uitgelegd.” Want daar draait het om, formules. “Eens je de formules voor de kubus van 3 op 3 blokjes kent, kan je ook de 4×4 en de 5×5 oplossen”, zegt Ruben.

Amerikaanse kubus

Ruben is ondertussen een echte expert geworden. De jongen heeft een heel arsenaal aan kubussen en variante spelletjes die hem allemaal heel weinig moeite kosten om op te lossen. “Behalve de kubussen heb ik ook een piramide (pyraminx), een mirror block, die is goud met blokjes van verschillende formaten en een void-cube, met een gat erin. Mijn allereerste Rubik’s kubus hebben we gewoon hier in de winkel gekocht maar die glijden niet zo goed. Nu bestelt mijn papa professionele kubussen in Amerika”, zegt Ruben.

“Wist je dat Rubik eigenlijk Rubentje is in het Armeens?” – mama Tatevik

Een goede kubus heeft afgeronde boordjes en de blokjes kan je veel sneller draaien waardoor je met je vingers meer trucjes kan doen. Ik droom van de 13×13 maar die kost 300 dollar, er is zelfs een 17×17.”

https://www.youtube.com/watch?v=49sAKcK4oF8

Rubenstein

“Ruben is een harde werker”, vertelt papa Vahe. “Als hij aan een nieuwe puzzel begint, gaat hij door tot het gedaan is. Dat zit in zijn karakter. Hij is een superactieve jongen voor wie alles snel moet gaan maar hij gaat wel door tot het klaar is. Hij doet ook goed op school. Zijn opa noemt hem Rubenstein”, lacht hij. “Ik denk niet dat ik het ooit beu zal worden”, zegt Ruben. “Kubussen en kleuren in vakjes trekken me aan.”

“Eens je de formules kent voor de 3 op 3 Rubik’s Cubes, kan je ook de 5×5 vlot oplossen” – Ruben Mukoyan

Op YouTube volgt Ruben andere cubers en zelf zoiets uitvinden ziet hij ook wel zitten. “Maar later wil ik graag tandarts worden”, zegt hij. Ruben woont samen met zijn mama, papa, oma, opa, broer Sarkis (14) en zus Zara (3). Ze hebben Armeense roots. Het geluid van de draaiende blokjes is niet altijd even leuk voor de huisgenoten. “Ruben neemt zelfs een kubus mee als hij gaat slapen”, zegt mama Tatevik. “Maar het is goed voor zijn motoriek en zijn geheugen. Wist je dat Rubik eigenlijk Rubentje is in het Armeens?”, lacht ze.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier