Ruben Desmidt zegt Torhoutse jeugddienst na negen mooie jaren vaarwel

Ruben Desmidt op het avontuurlijke speelplein De Warande: "Dit domein heeft mijn hart veroverd." © Foto JS
Johan Sabbe

Goedlachs, speels, af en toe tegendraads, geen blad voor de mond en van de eerste tot de laatste seconde vol van het jeugdwerk. Ruben Desmidt heeft als jeugdanimator binnen de stedelijke jeugddienst negen jaar lang een parcours gereden dat gezien mag worden. Nu vindt hij het tijd voor iets anders. Hij wordt in september stafmedewerker bij de vzw Kortom. “Wat ik straks het meest zal missen? De samenwerking met de vele vrijwilligers. En zonder enige twijfel de fantastische speelpleinwerking op De Warande.”

Ruben (32) woont met zijn vrouw Leen Ruysschaert (30) en hun dochtertje Flore (3) in Assebroek. Het koppel staat op het punt voor de tweede keer papa en mama te worden. Leen werkt als zelfstandige interieurarchitect. In zijn nieuwe job bij Kortom wordt Ruben stafmedewerker opleidingen. De vzw Kortom inspireert en ondersteunt de communicatiemedewerkers van overheden en straks zal Ruben voor hen over heel Vlaanderen congressen, studiedagen en opleidingen organiseren.

Op de barricades staan

Ruben is in juni 2009 in Torhout jeugdanimator geworden. “De vacature sprak me aan en dus nam ik deel aan het examen”, duikt hij in de tijd terug. “Ik kreeg de baan en vormde een tandem met de toenmalige jeugdconsulent Liesbet Hauspie. Ik kende Torhout op dat moment enkel van zijn carnavalsstoet waar ik zelf ooit als Heistenaar aan deelgenomen had.”

“Al vanaf de eerste maanden werd duidelijk dat de jeugddienst barstte van de energie en de goesting. Liesbet kende Torhout als haar broekzak en nam me op sleeptouw. Het duurde niet lang vooraleer ik het speelplein De Warande ontdekte, een paradijs. Ik kreeg de coördinatie van de speelpleinwerking toevertrouwd.”

“De voorbije negen jaar is er heel wat gewijzigd voor de jeugddienst. Niet alleen veranderden we vier keer van locatie, ook de dienstverlening en de plaats in het organigram van de stad waren allesbehalve standvastig. We dienden geregeld op de barricades te staan om de stem van de jeugd in het beleid te laten weerklinken. Dat lukte samen met de jeugdraad met wisselend succes.”

“In 2010 verhuisde de jeugddienst naar de conciërgewoning naast de stedelijke sporthal. Die verhuizing zorgde – samen met de geoliede tandem op de jeugddienst – voor een stevige boost van het Torhoutse jeugdbeleid. Heel wat jongeren vonden in onze bungalow hun thuis. De jeugddienst was als het ware een klein jeugdhuisje geworden, inclusief keuken en tuin. Dat de jongeren ons veel beter dan vroeger bereikten, zorgde ervoor dat we als jeugddienst ons doelpubliek perfect leerden kennen. En daaruit volgde uiteraard ook een betere dienstverlening.”

“Ik heb de latere gedwongen overheveling naar het oud-stadhuis op de Markt altijd een spijtige zaak gevonden. Ik zag er de romantiek niet van in om als jongste dienst in het oudste gebouw van de stad te worden gedropt. De plots hoge drempel voor de jeugd naar de lege doos die het Vrijetijdshuis genoemd werd, baarde me grote zorgen. Dat we onderweg bovendien een heel gemotiveerde jeugdconsulent kwijtspeelden (Hermen Six, n.v.d.r.), deed mij opnieuw aan de alarmbel trekken. Ik hoop dat de ogen ooit weer opengaan en dat de jeugddienst opnieuw een eigen stek zal krijgen.”

Speelpleinwerking

“Dat ik me negen jaar voluit heb kunnen smijten op de jeugddienst, heb ik vooral aan de jongeren te danken. Samen met hen een evenement of project realiseren, gaf me het nodige vuur en de energie om voort te doen. Zo wisten we in 2011 Studio Brussel ervan te overtuigen om voor de allereerste keer in Vlaanderen live uit te zenden tijdens een ontbijtactie van de Dag van de Jeugdbeweging. Dat we de radiopresentatoren Tomas en Linde naar Torhout konden halen, was om trots op te zijn.”

“In de speelpleinwerking kreeg ik vollen bak energie van de animatoren. Keer op keer vergaderde ik met de stuurgroep op zaterdagvoormiddag en bedachten we de wildste plannen om de speelkwaliteit in De Warande te verbeteren. Gevolg: de laatste jaren kreeg onze speelpleinwerking een enorme boost, intussen ook tijdens de paasvakantie. Ik zal De Warande zeker missen. Dit prachtige domein heeft mijn hart veroverd.”

“Het zwaarste aan afscheid nemen, vind ik het achterlaten van de vrijwilligers waar ik zo goed mee heb samengewerkt. Het voelt aan als hen in de steek laten. Dat gevoel heb ik ook bij mijn collega Julie Sap, de nieuwe jeugdconsulent. Het klikte tussen ons.”

Ruben wordt ad interim als jeugdanimator opgevolgd door Tom Denys uit Lichtervelde.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier