Rik Duchi wordt nieuwe directeur Middenschool in Lendelede

Rik Duchi wordt de nieuwe directeur van Prizma Middenschool Lendelede. Patricia Joosten ruilt die functie dan weer in voor de job van directeur administratie en gebouwen binnen de Prizma-groep. Zij krijgen de steun van Rudy Maes, voorzitter van de raad van de bestuur. (Foto Wim) © (Foto Wim)
Redactie KW

Rik Duchi start op 1 september officieel als de nieuwe directeur van Prizma Middenschool Lendelede. Zo trekt hij na 31 jaar de deur van zijn geliefde Izegemse VTI achter zich dicht. “Ik wil in Lendelede de huidige positieve lijn doortrekken”, zegt hij.

Rik Duchi (53) is gepokt en gemazeld in de onderwijswereld. Na zijn studies industrieel ingenieur startte de van Deerlijk afkomstige Varsenaar meteen bij Prizma Campus VTI. “Ik kon er als 22-jarige één schooljaar elektriciteit en elektromechanica geven, maar ben er nooit meer weggeraakt”, glimlacht de echtgenoot van Martine Vandamme en de vader van Ewout (25) en Ellen (22).

In totaal stond Rik twintig jaar voor de klas en in 2008 werd hij tot adjunct-directeur van het VTI aangesteld. “Ik werkte zes jaar samen met toenmalig directeur Philippe Vanhaezebrouck, de laatste vier jaar vormde ik een tandem met huidig directeur Jan Verbeke. Ik heb me de voorbije tien jaar zowel om het technische als het pedagogische luik bekommerd en heb de school mee vorm kunnen geven.”

Collega’s als vrienden

Nu snijdt Rik een nieuw hoofdstuk in zijn carrière aan. “Deze kans kon ik niet laten liggen”, benadrukt hij. “En bovendien blijf ik binnen dezelfde scholengroep actief. Toch zal die laatste schooldag op vrijdag 29 juni vreemd aanvoelen. Na al die jaren ben ik echt verweven met het VTI en veel collega’s zijn vrienden geworden. Ik laat er echt iets achter, maar tegelijk krijg ik hier in Lendelede veel moois in de plaats.”

Bij Prizma Middenschool Lendelede volgt Rik Patricia Joosten op. “Ik kom er terecht in een iets kleinere school en ook het leerlingenbestand is jonger dan in het VTI, maar het pedagogisch project is erg gelijklopend. Hier hangt dezelfde cultuur, dezelfde mentaliteit. Dat sterkt me in mijn overtuiging dat ik de juiste keuze heb gemaakt. Bovendien zijn de gebouwen én de collega’s me niet helemaal vreemd. Als adjunct-directeur van het VTI had ik al regelmatig contact met de mensen in Lendelede.”

“In Lendelede hangt dezelfde cultuur als in Izegem. Ik heb de juiste keuze gemaakt”

Er wachten Rik Duchi enkele stevige uitdagingen, zegt hij. “Tegen 1 september 2019 moet het eerste jaar van het secundair onderwijs volledig hervormd zijn en ik wil mee bouwen aan een stevig uitgebouwd concept voor al onze middenscholen. Daarnaast wil ik ook inzetten op een nog bredere samenwerking met het basisonderwijs en ook het systeem van doorlichten van de scholen, met extra focus op de aangeboden onderwijskwaliteit, ondergaat al een metamorfose.”

“Maar ik wil er ook werk van maken om de huidige positieve lijn binnen de school door te trekken. Ik hecht veel belang aan het welzijn van zowel leerlingen als leerkrachten. Want enkel in een goeie sfeer kan je kwaliteitsonderwijs garanderen. Ik wil ook in Lendelede een erg betrokken directeur zijn. Mijn deur zal ook hier altijd open staan.”

Ideaal moment

Huidig directeur Patricia Joosten (53) maakt de overstap naar de centrale diensten en wordt op 1 september coördinerend directeur administratie en infrastructuur binnen de hele scholengroep.

“Ik ben tien jaar directeur van Prizma Middenschool Lendelede geweest. Ik zal die job tot de laatste schooldag met hart en ziel uitoefenen, maar tegelijk is dit het ideale moment om de overstap te maken. Voor mezelf en voor de school. Ik heb de voorbije jaren kunnen doen wat ik graag deed, maar een nieuwe en frisse blik op de school zal voor iedereen positief zijn. Vergelijk het met een voetbalclub. Die heeft op tijd en stond ook nood aan een nieuwe trainer.”

Iets missen aan Lendelede, zal Patricia niet meteen doen. “Daar zal ik de tijd niet voor hebben, vrees ik. Als ik me voor iets engageer, ga ik er altijd voor de volle 200 procent voor. Ik heb altijd veel belang gehecht aan het pedagogisch contact met leerkrachten, leerlingen en ouders, maar nu krijg ik opnieuw flink wat werk op de plank. Bovendien zal ik in mijn nieuwe functie in aanraking komen met alle scholen, dus ook met Lendelede. Zo blijft het contact behouden.”

Bij Prizma Middenschool Lendelede staan alvast flink wat bouwwerken op de agenda. “Die zal ik vanuit mijn nieuwe functie begeleiden”, zegt Patricia. “Nog dit jaar worden alle dakgoten vervangen, komt er een nieuwe vloer in de inkomhal en worden alle gegevens gerenoveerd. In de loop van 2019 voorzien we dan weer een nieuwe keuken, nieuwe fietsstallingen en wordt ook de hele bouwafdeling aangepakt. De toekomst ziet er dus goed uit voor Lendelede.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier