Rhizo Zorgkrachtschool opent nieuwe gebouwen in hartje Kortrijk

© TV
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Rhizo Zorgkrachtschool heeft het nieuwe gebouw in de Beheerstraat 10 in Kortrijk met heel wat activiteiten officieel geopend. Partners van de school, leerlingen, teamleden, partners en kinderen vierden allemaal mee.

https://www.youtube.com/watch?v=yRlPVhwz3Zo
https://www.youtube.com/watch?v=yRlPVhwz3Zo

Rhizo Zorgkrachtschool is de nieuwe naam voor School voor mens & samenleving, die ontstond uit de fusie van het voormalige Sint-Niklaasinstituut en Stella Marisinstituut, twee grote namen voor personenzorgonderwijs in de regio. De leerlingen zaten verspreid over twee locaties: de eerste en tweede graad in de Beheerstraat en Burgemeester Nolfstraat, de derde graad in de Sint-Denijsestraat.

“Nu het nieuwe gebouw af is, is er voldoende ruimte voor alle leerlingen van de school in de Beheerstraat”, vertelt algemeen directeur van Rhizo Nancy Dedeurwaerder. “Het nieuwe gebouw vieren we met heel wat feestelijke activiteiten. We begonnen donderdag met een officiële opening. We wilden bij de opening echter ook onze leerlingen niet uit het oog verliezen“, aldus pedagogische directeurs Kornelia Buyse en Els Hugelier. “Het nieuwe gebouw is er immers voor hen. Daarom stopten de lessen op vrijdag om 12 uur en organiseerden we in de namiddag een openingsfestival voor de leerlingen.”

Rhizo Zorgkrachtschool opent nieuwe gebouwen in hartje Kortrijk
© TV

Dat Rhizo Zorgkrachtschool meer dan louter een schoolgebouw is, blijkt uit de vele innovatieve projecten in zorg en onderwijs waar de school op inzet. “In de Burgemeester Nolfstraat komt er een ontmoetingshuis waar senioren drie halve dagen per week naar de school zullen komen. Het is een project dat eenzaamheid bij senioren tegengaat en leerlingen de kans biedt om binnenshuis met ouderen in contact te komen”, zegt Door Grégoir als medewerker van het ontmoetingshuis.

Oude brouwerij

“Daarnaast komt er in de Burgemeester Nolfstraat een hoogtechnologisch simulatielab. Zowel in het ontmoetingshuis als in het simulatielab zullen niet alleen leerlingen van de Zorgkrachtschool maar ook studenten van Vives HBO5 verpleegkunde Kortrijk en Vivato oefenen.”

Rhizo Zorgkrachtschool opent nieuwe gebouwen in hartje Kortrijk
© TV

Later dit jaar kijkt de school nog uit naar de opening van Villa iMagina, Huis van Verbeelding. De ruimte in Rollegem die de Hotelschool tijdelijk onderdak bood, werd de voorbije maanden omgebouwd tot een multifunctionele belevingsruimte waar leerlingen met verschillende jongeren en personen met een beperking aan het werk gaan.

https://www.youtube.com/watch?v=yRlPVhwz3Zo

De leerlingen van secundaire Freinetschool ‘tvier, die tot het einde van het schooljaar in de Burgemeester Nolfstraat blijven, verhuizen daarna naar de Sint-Denijsestraat. Met deze site heeft de school een eigen locatie voor hun unieke pedagogisch project en voldoende groeimarge om de komende jaren meer leerlingen van het secundair freinetonderwijs in de regio te laten genieten.

Rhizo Zorgkrachtschool opent nieuwe gebouwen in hartje Kortrijk
© TV

Voorbijgangers zien in de Beheerstraat dat brouwerij Vuylsteke tussen beide delen van het nieuwe schoolgebouw bewaard bleef. “De brouwerij is beschermd erfgoed”, vertelt Geert Dewitte, directeur infrastructuur van Rhizo. “We zullen de brouwerij restaureren, opwaarderen en in de nieuwe school integreren. Op de benedenverdieping komt er een secretariaat dat aansluit bij het onthaal van de school. Op de bovenverdieping komt er een open leercentrum waar leerlingen en personeel in een uniek kader met en van elkaar kunnen leren.”

Op 5 mei houdt de school een opendeurdag.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier