Rhizo Sportschool start na kraanongeval met heropbouw gymzaal

Op maandag 9 mei 2016 viel een kraan tijdens de bouwwerken aan de Rhizo hotelschool, die achter de Rhizo Lifestyle- en Sportschool gelegen is, op de sportzaal van beide scholen. De sportzaal werd volledig vernield. © LOO
Redactie KW

Na het kraanongeval dat de sportzaal op 9 mei 2016 verwoestte, is Rhizo Lifestyle- en Sportschool gestart met de heropbouw van een gloednieuwe gymzaal die vanaf volgend schooljaar zal in gebruik genomen worden.

Op maandag 9 mei 2016 viel een kraan tijdens de bouwwerken aan de Rhizo hotelschool, die achter de Rhizo Lifestyle- en Sportschool gelegen is, op de sportzaal van de laatstgenoemde twee scholen.

De sportzaal was volledig vernield en ook de danszaal die ertegen stond liep heel veel schade op“, zucht directeur Dominique Detremmerie. “Maar ook een kraanman liet het leven bij dit ongeval. Gelukkig waren er door verschillende toevalligheden geen leerlingen in de sporthal op dat moment en gebeurde het voorval een kwartier voor iedereen zich op de speelplaats zou bevinden. Het had nog veel erger kunnen zijn.”

Dominique vertelt dat op dat moment al verschillende Agiondossiers (subsidiedossiers voor scholen, red.) gespendeerd waren aan de renovatie van die sporthal. “Er lag een nieuwe dakbedekking met afwatering, er was een nieuw ventilatiesysteem en nieuwe centrale verwarming geïnstalleerd. We waren ook al drie tot vier jaar bezig met het vernieuwen van alle gymnastiektoestellen. Een gigantische nieuwe AirTrackmatras was pas twee keer gebruikt.”

Duur plaatje

De laatste twee jaar was het voor Katrien Lippens, opleidingsverantwoordelijke van Rhizo Sportschool een huzarenstukje om de 195 uren sportlessen in Rhizo Lifestyle- en Sportschool te laten plaatsvinden. “We kregen gelukkig steun van stad Kortrijk en gemeente Zwevegem. We gaven sportlessen in De Lange Munte, in Mimosa, in de parochiezaal in de Beekstraat, in Zwevegem en in dansschool Dursin. Het werd een duur plaatje, want we moesten ook bussen inzetten. Het was ook telkens sleuren met materiaal en muziekinstallaties.”

Links Dominique Detremmerie (directeur Lifestyleschool en Sportschool Rhizo) en rechts Katrien Lippens (sportcoördinator Sportschool Rhizo) voor de plaats waar vroeger de sporthal stond. Achter hen zien we de danszaal (het laagste gebouw), die na het ongeval ook moet gerenoveerd worden. Op de achtergrond staat het hoofdgebouw van de Rhizo Sport- en Lifestyleschool.
Links Dominique Detremmerie (directeur Lifestyleschool en Sportschool Rhizo) en rechts Katrien Lippens (sportcoördinator Sportschool Rhizo) voor de plaats waar vroeger de sporthal stond. Achter hen zien we de danszaal (het laagste gebouw), die na het ongeval ook moet gerenoveerd worden. Op de achtergrond staat het hoofdgebouw van de Rhizo Sport- en Lifestyleschool.© EDB

“Gelukkig was er in de bouw van de Rhizo Hotelschool die aan de kant van de Senator Coolestraat ligt voorzien dat daar een balsportzaal zou komen. Dit schoolgebouw met sportzaal werd vorig jaar in september in gebruik genomen en ondertussen vinden daar ook verschillende lessen plaats.”

Gymnastiekzaal

Het verhaal van de verzekeringen is momenteel nog altijd niet in orde, maar er is nu wel een toelating om met de heropbouw de starten. De meeste afbraakwerken zitten er al op. Onlangs startten de werken voor de heropbouw van een volledig nieuwe gymzaal, want de oude moest met de grond gelijk gemaakt worden, gecombineerd met de danszaal, die volledig moet gerenoveerd worden door de geleden schade.

“Het vinden van een beetje asbest zorgde echter opnieuw voor vertraging, maar de asbest werd deze week door een gespecialiseerde firma verwijderd.”

Het wordt een sportzaal die volledig gericht is op het geven van gymnastieklessen. De toestellen zullen er ook vast blijven staan. De gymzaal is ruimer in oppervlakte en bevat nu meer kleedkamers: twee die de gymzaal en twee die de danszaal bedienen.

Vanaf volgend schooljaar wordt in Rhizo Sportschool in TSO naast de opties voetbal en omnisport ook de optie gymnastiek aangeboden vanaf de tweede graad. “Dat is uniek in West-Vlaanderen”, weet directeur Detremmerie. De gymzaal die tegen het einde van het schooljaar zou moeten klaar zijn, en op 1 september 2019 in gebruik zal genomen worden, zal ook open staan voor extern gebruik. (Els Deleu)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier