Pro League en KSV Roeselare organiseren succesvolle vijfde Playstation Schools Cup

© foto PC
Redactie KW

Vandaag was het Schierveldestadion omgetoverd tot het decor van de PlayStation Schools Cup. Voor de vijfde editie van het scholentornooi van de Pro League werd het scholentornooi omgedoopt tot de ‘PlayStation Schools Cup’.

Opnieuw gaven schoolteams het beste van zichzelf op dit tornooi waar sportiviteit en fairplay centraal stonden. De leuze die alle ploegen vooropstelden was: ‘deelnemen is belangrijker dan winnen’.

De Playstation Schools Cup is een initiatief van de Pro League en de professionele voetbalclubs. Het tornooi biedt aan jongens en meisjes uit het vijfde en zesde leerjaar van de lagere school de mogelijkheid aan om hun favoriete sport een dag te beleven als echte profs. Ze spelen in de outfits van hun favoriete club, maken gebruik van de infrastructuur van een profploeg en beleven in het stadion de sfeer van een echte profwedstrijd. Het is een dag geworden om nooit te vergeten.

Meer dan voetbal

De Cup is een sportief voetbaltornooi, maar draait om meer dan voetbal. De cup wil een tornooi zijn waaraan elk kind zonder onderscheid kan deelnemen. Zo bestaat elk team uit een selectie van 14 spelers waarvan minstens 4 meisjes. Er werd 8 tegen 8 gespeeld. De voorbije weken werden via scholentornooien en selectiemomenten door de Pro League, de ploegen geselecteerd die hun club mochten vertegenwoordigen op de finaledag op Schiervelde.

Sterke prestatie van school ‘De Bever’ voor KSVR

Zestien teams namen het op voor volgende clubs: Club Brugge, KV Oostende , KV Kortrijk, SV Zulte Waregem, KSV Roeselare, enige belangrijke West-Vlaamse afwezige was Cercle Brugge. Verder: AA Gent, KV Mechelen, KAS Eupen, Standard de Liège 1 en 2, VV St-Truiden, R. Union St-Gilloise, Waasland- Beveren, R. Antwerp FC , SC Lokeren en OH Leuven.

De spelertjes kwamen rond 8.30 uur met de clubbussen aan en de meeste teams waren vergezeld van talrijke supporters. Na de verwelkoming van de ploegen door de verantwoordelijken van KSVR, community medewerker Davy Cappelle en persverantwoordelijke Evert Stroobandt en de mensen van de Pro League, konden de ploegen zich klaarstomen voor het grote werk. In vier reeksen werden in de voormiddag vanaf 10 uur de plaatsingswedstrijden afgewerkt die de deelnemers moesten aanduiden voor de vier finalereeksen A,B, C, D voor de wedstrijden in de namiddag. School ‘De Bever’ uit deelgemeente Beveren Roeselare die KSVR vertegenwoordigde, werd eerste in zijn groep na een gelijkspel tegen Club Brugge en KV Oostende en ruime winst tegen AA Gent.

Omgaan met natuur en klimaat

L.O. leerkracht Ruben Berteloot, die het schoolteam leidde was heel trots over zijn ploeg. “We hadden al enige ervaring met deze cup uit de voorbije jaren toen die georganiseerd werd op OH Leuven en SC Lokeren. Vooral deelnemen en plezier beleven, was belangrijker dan winnen. Toch merkte ik heel wat stress bij de jongens en meisjes toen ik de namen van de selectie moest mededelen enkele weken terug. Die was er opnieuw voor de start van het tornooi deze morgen. Onze directeur Jan Vervaecke houdt sport heel hoog in het vaandel en wil dat dit een belangrijk item is op onze school.

Pro League en KSV Roeselare organiseren succesvolle vijfde Playstation Schools Cup
© foto PC

Onze school zet zich ook sterk in op naschoolse sportactiviteiten. Elk deelnemend team wordt in ruil gevraagd om een sociale actie op touw te zetten. Wij koppelen onze naschoolse sportactiviteiten volledig aan het klimaat en aan aandacht voor de natuur. We trekken voor deze activiteiten naar het Pastoorsbos op een boogscheut van de school, waar wij de leerlingen bewust willen leren omgaan met de natuur en ons klimaat.”

Enthousiaste spelers

Ryan Ben Hefaied (11), lid van het team en speler bij Dosko Beveren. “We waren allemaal wat zenuwachtig vooraf, maar we kwamen onmiddellijk in ons ritme bij de start van de eerste wedstrijd. Het is fantastisch om een dag profspeler te zijn. We hebben er allen veel plezier aan beleefd.”

Axelle Vercaempt (12): “Ik ben niet aangesloten bij een club en dat zal ik naar de toekomst ook niet doen. Toch was ik zeer blij dat ik geselecteerd werd voor het team. Voor mij was deelnemen belangrijker dan winnen. Sportiviteit was troef voor mij. De hand schudden van de tegenstander en achteraf de scheids bedanken voor zijn correcte leiding. De jongens waren na de wedstrijden ook veel liever voor de meisjes dan op school. Ik kreeg van meerdere jongens een warme knuffel na een wedstrijd.”

Prijzen

Uiteindelijk werd Standard de Liège winnaar, KAS Eupen tweede , KSV Roeselare (school ‘De Bever) pakte brons en VV St-Truiden werd vierde in de finalegroep. De fairplay trofee ging naar R. Union St-Gilloise en KV Oostende kreeg de prijs voor de beste supporters. Winnaar van het ingediende sociaal project werd OH Leuven.

De verantwoordelijken van KSV Roeselare samen met de talrijke vrijwilligers en de mensen van de Pro League mogen een pluim op de hoed steken voor de piekfijne organisatie.

(FBR/ foto’s PC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier