Premier Michel voor het eerst te gast in Europacollege Brugge

© SVK
Stefan Vankerkhoven

Dertig jaar na Margaret Thatcher bracht de Belgische premier Charles Michel – voor het eerst – een officieel bezoek aan het Europacollege in Brugge. De liberale politicus huldigde er dinsdag een schoolgebouw langs de Dijver in dat vernoemd is naar zijn socialistische voorganger Paul Henri Spaak.

De toespraak van de Britse premier Margaret Thatcher dertig jaar geleden in Brugge vormde de eerste aanzet naar de Brexit, die normaal gezien eind volgende maand van kracht wordt. De Belgische eerste minister Charles Michel toonde zich voor deze Europese instelling een warm voorstander van een verenigd Europa. “De EU zorgt al meer dan 60 jaar voor vrede en welvaart in Europa. Bovendien kunnen we de strijd tegen het terrorisme alleen samen aan.”

Masochisten

Maar Charles Michel respecteert de souvereine beslissing van Groot-Brittannië, ook al noemde hij de Britten ‘masochisten’, die hun eigen welvaart dreigen te verliezen. Hij roemde zijn socialistische voorganger Paul-Henri Spaak, die kort na WO II premier was en één van de ‘founding fathers’ van de Benelux en de EU was.

Jörg Monar, rector van het Europacollege, nam onlangs de beslissing om de gebouwen van het Europacollege de naam van ‘founding fathers’ te geven. Het nieuwe studentenhuis in de Katelijnestraat werd eerder al naar Pater Verleye genoemd.

Legale migratie

Voor zijn redervoering over de toekomst van Europa poseerde Charles Michel gewillig met de elf Belgische studenten van het Europacollege. Nadien deed de premier enkele spraakmakende uitspraken over de toekomst van Europa.

“Illegale migratie kun je als land niet alleen tegenhouden, Europa moet zijn buitengrenzen beter controleren. Er is nood aan Europese eensgezindheid én solidariteit”, zei Charles Michel. “Tegelijkertijd moet Europa legale migratie vanuit Afrika toelaten. Afrikaanse studenten kunnen hier een opleiding volgen die nadien ten goede komt aan hun continent.”

Premier Michel voor het eerst te gast in Europacollege Brugge
© SVK

“Indien Europa zijn welvaart wil behouden, is er nood aan een rechtvaardiger en eengemaakte fiscaliteit. Het gaat niet op dat internationale bedrijven nauwelijks belast worden en kmo’s veel belastingen moeten betalen. Bovendien is er nood aan een gelijkschakeling van de minimumlonen in Europa. Nu zijn die in sommige landen tien keer kleiner dan in andere. Het Europees project moet ook een sociale dimensie krijgen.”

Green deal

“Wat het klimaat betreft, moet er een Europese ‘green deal’ afgesloten worden, met concrete actiepunten. Ik begrijp dat scholieren pleiten voor een kerosinetaks, zodat vliegen duurder wordt dan de trein nemen. Maar als wij dat alleen op Belgisch niveau doen, verlaten alle vliegmaatschappijen Zaventem en is onze nationale luchthaven snel failliet. Zo’n taks moet op Europees niveau doorgedrukt worden.”

Tot slot had Charles Michel het over de Brexit: “Liever no deal dan een bad deal. De zogenaamde backstop is geen detail bij de onderhandelingen. Want anders hypothekeer je niet alleen de welvaart, maar ook de vrede tusen Ierland en Noord-Ierland.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier