Opening nieuw jeugdhuis in Koekelare is niet voor morgen

Redactie KW

Oppositieraadslid Tom Pollentier (CD&V) pleitte op de Koekelaarse gemeenteraad voor verdere ondersteuning van de jeugdhuiswerking en de intentie om op korte termijn een jeugdhuis te openen.

Tom Pollentier liet het punt op de agenda van de gemeenteraad plaatsen nadat het college van burgemeester en schepenen vorige maand besliste om jeugdhuis ‘Den Deugniet’ definitief te sluiten.

“Het is aangewezen om gezamenlijke inspanningen te leveren om op korte termijn terug een jeugdhuis te openen op de huidige of een andere locatie. Zo niet dreigt de huidige werking volledig uit te doven en zetten we op vlak van jeugdbeleid terug een stap achteruit.”, meent Tom Pollentier. “Het is wel duidelijk dat bijkomende maatregelen en inspanningen nodig zijn. Er moeteen duidelijk engagement zijn van de jeugdhuiswerking zelf om hun werking te verbeteren en bij te sturen. Anderzijds dient de vernieuwde jeugdhuiswerking ook meer omkaderd en ondersteund te worden door onder meer ondersteuning van de jeugddienst.”

We sluiten het jeugdhuis niet met plezier, maar omdat het nodig is

Pollentier vroeg om ‘het gesprek aan te gaan’ met de jeugdhuiswerking en te komen tot een heropening van het jeugdhuis op korte termijn, met een streefdoel van maximum een drietal maanden. Hij ving evenwel bot bij de meerderheid. Volgens jeugdschepen Carole Himpens (SP.A) waren er met het bestuur van het jeugdhuis diverse gesprekken rond cannabisgebruik, onderhoud van het gebouw, vernielingen aan het gebouw en de financiële perikelen. “Telkens zouden ze er iets aan doen, maar er gebeurde niets.”, aldus de schepen.

“We sluiten het jeugdhuis niet met plezier, maar omdat het nodig is.”, stelt burgemeester Patrick Lansens (SP.A), “Er was diverse keren overleg met de jeugddienst en de jeugdconsulent en toen dat niets uithaalde met mij en de gemeentesecretaris. Dit was geen drastische beslissing, maar een proces van jaren. Het jeugdhuis heeft ook geen draagvlak meer in de buurt. Een opstart op de huidige locatie is uitgesloten. Als zich later een groep aanbiedt met een betere structuur en een betere werking kunnen we de heropstart van het jeugdhuis bekijken.”

Oppositieraadslid Jan Lievens (Open VLD) zei akkoord te gaan met de heropening van het jeugdhuis, maar dan wel op een andere locatie. Hij stelde de leegstaande voetbalkantine als nieuwe jeugdhuislocatie voor. Volgens burgemeester Lansens is het evenwel niet zeker dat de gemeente daar een vergunning voor krijgt. “Stedenbouwkundig kan een jeugdhuis niet in een sportzone”, aldus de burgervader.

Het voorstel van Tom Pollentier werd uiteindelijk meerderheid tegen oppositie afgekeurd.

(BCH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier