Oostendse katholieke scholen keren terugnaar hun roots

Van links naar rechts Yannick Scheyving (directeur College), Frank Travers (directeur West), Philip Broidioi (voorzitter) en Ann Vergote (directeur Sint-Jozef). © GLO
Gillian Lowyck

De scholengroep Petrus en Paulus voert enkele veranderingen door. Een nieuw logo en huisstijl maar ook een aangepaste organisatie: vanaf 1 september 2019 zullen er weer drie zesjarige scholen zijn. Opvallend is ook dat er een naamswijziging wordt doorgevoerd. Voortaan spreek je over het College, Sint-Jozef en West.

Sinds 1999 werkt een aantal katholieke secundaire scholen in Oostende samen onder hetzelfde schoolbestuur. Vanaf 2012 gebeurde dit onder de naam Petrus en Paulus, sinds mei 2017 werd het schoolbestuur vernieuwd. De scholen werden onderverdeeld in campussen. Zo werden het Onze-Lieve-Vrouwecollege en het Sint-Jozefsinstituut in de campus Centrum gestopt. De afdelingen van het Sint-Lutgardisinstituut zijn overgebracht naar de zusterscholen.

Schuimkopjes

“Er heerste soms wel wat onduidelijkheid”, zegt directeur van Petrus en Paulus West Frank Travers. “Daarom kiezen we duidelijk voor drie zesjarige scholen. We gaan ook voor een naamswijziging. Geen campussen meer, en ook geen ‘instituut’ en ‘Onze-Lieve-Vrouwe’. We gaan voor Sint-Jozef en College, zoals de scholen toch al genoemd worden in de volksmond.”

In Petrus en Paulus West zit het voormalige VTI en de ASO-afdeling van het Sint-Lutgardis. “Hier kan je terecht voor het hele STEM-spectrum (Science, Technology, Engineering en Mathematics, red.)”, klinkt het. Ook het centrum Leren en Werken zit in deze school.” Het Sint-Jozef specialiseert zicht in het domein maatschappij en welzijn. In het College kan je dan weer terecht voor een domeinoverschrijdend ASO-aanbod. De OKAN-klassen (onthaalklas anderstalige nieuwkomers) worden over de verschillende scholen verspreid.

De scholen dragen nu de namen die ze toch al hadden in de volksmond

Bij de veranderingen hoort ook een nieuw logo en huisstijl. “Elk logo is een abstractie van een geluidsgolf; de trillingen wanneer je ‘Petrus en Paulus’ zegt. Je kan er ook een golf op zee in zien, compleet met schuimkopjes.” De nieuwe baseline van Petrus en Paulus is ‘samen slagen’. Al deze veranderingen zijn al doorgevoerd. “En vanaf september zullen we weer een eerste graad aanbieden in het Sint-Jozef. Zo gaan we naar drie zesjarige scholen”, besluiten de directeurs.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier