Oostende: geen echte studentenstad meer, maar toch koten tekort

Opleidingshoofd bouw Wannes Huyben van hogeschool Vives: "Ik zie ons aantal studenten weer stijgen als we volgend jaar naar nieuwe locatie verhuizen." © HH
Redactie KW

Oostende heeft meer studentenkamers nodig. Dat zegt Wannes Huyben, opleidingshoofd van de bachelor bouw van de Vives-hogeschool, de enige opleiding die nog op de campus aan de Troonstraat is gevestigd. Het klinkt wat vreemd omdat Vives vanaf dit academiejaar het grootste deel van de opleidingen uit Oostende naar Brugge overbracht. Enkel de bouw- en luchtvaartopleidingen zijn nog in Oostende gevestigd, goed voor 279 studenten.

Het is veel kalmer geworden op de campus van de hogeschool Vives op de Zeedijk en aan de Troonstraat nu de studenten van de opleidingen industriële wetenschappen en technologie sinds dit academiejaar allemaal in Brugge studeren. Wel volgen nog 128 studenten er de opleiding professionele bachelor bouw, die aan zijn zesde jaar toe is. Er zitten ook nog 151 studenten in de master- en bacheloropleidingen luchtvaart, gevestigd in het Vlaams Luchtvaartopleidingscentrum aan de luchthaven. De bouwopleiding verhuist in september 2018 naar het huidige postsorteercentrum aan de Lijndraaiersstraat. Het is dus het laatste jaar dat de site aan de Troonstraat door Vives gebruikt wordt.

In het academiejaar 2015-2016 telde Vives in Oostende nog 800 studenten. Vorig academiejaar startten 93 eerstejaarsstudenten van de masteropleidingen voor het eerst in Brugge en bleven nog 690 studenten in Oostende over. Tot in 2009 was ook de Hogeschool West-Vlaanderen in Oostende aanwezig met de opleidingen maatschappelijk werk en verpleegkunde, goed voor 250 tot 300 studenten. Howest startte in 2014 wel de opleiding toegepaste gezondheidswetenschappen – soms ‘wellness’ genoemd – in Oostende, maar die verhuisde een jaar later in de praktijk en sinds dit academiejaar ook officieel naar Brugge, tot groot ongenoegen van het stadsbestuur. Burgemeester Johan Vande Lanotte noemt Howest “een onbetrouwbare partner“.

De Kraal

De gebouwen van Vives aan de Troonstraat zijn intussen verkocht. Van het gebouw aan de kant van de Wellingtonrenbaan gebruikt de bouwopleiding nog één verdieping, in de gebouwen tussen Troonstraat en Zeedijk vind je enkel nog de administratie en 42 studentenkamers in De Kraal op de hoek van de Troonstraat en de 17-Oktoberstraat. “Vorig jaar werden er nog meer dan 100 studentenkamers verhuurd“, vertelt opleidingshoofd bouw Wannes Huyben. “De studenten kregen er een ontbijt, een warm middagmaal en een broodmaaltijd ‘s avonds. ‘s Middags konden ook docenten en studenten die niet in de peda verbleven, er komen eten.”

“Maar de organiserende vzw bouwde die dienstverlening af omdat ze niet rendabel is met slechts 50 studenten. Vives wou de studenten niet in de kou laten staan en verhuurt nu nog kamers, maar meer dan 42 was fysiek niet mogelijk. De studenten genieten wel een gunsttarief als ze ‘s middags in de cafetaria van het zwembad gaan eten, maar er zijn er niet veel die dat doen. Vives biedt dus enkel nog een kot, met sanitair en gemeenschappelijke keuken, aan studenten van de bouw en natuurlijk ook van de luchtvaartopleidingen.”

Opleidingshoofd Wannes Huyben: “Onduidelijkheid over ons voortbestaan in Oostende heeft ons parten gespeeld”

Ook het aanbod aan particuliere kamers is hier vrij beperkt. Eigenaars zetten meer in op verhuur aan toeristen. Doorheen de jaren verwaterde het kotaanbod. Er zijn ook wat panden aan renovatie toe. Het zou niet slecht zijn mochten particulieren daarin investeren. Nu ken ik een vijf- tot tiental studenten die in Brugge op kot zitten en dagelijks naar Oostende pendelen omdat ze hier uit de boot vielen. Of ze pendelen tussen school en thuis. Al bij al is Oostende vlot bereikbaar. Daarbij vergeleken is het een hel om ‘s ochtends Brugge in te rijden.”

Allemaal direct werk

“De professionele bachelor bouw ontstond in Oostende op vraag van de VDAB, de Confederatie Bouw en de Bouwunie, die echt een noodzaak vaststelden aan geschoolde werknemers voor de bouw. De dichtste plaats waar je deze opleiding ook nog kon volgen, was Aalst. Onze afgestudeerden hebben allemaal direct werk en bij een visitatie door de Vlaamse overheid vorig academiejaar slaagden we met glans. De opleiding zit goed in elkaar.Toch daalde het aantal eerstejaarsstudenten tot een 40-tal. Het eerste jaar hadden we er 80 en het tweede jaar 60.”

Een groep derdejaarsstudenten bouw in Oostende, dinsdagochtend tijdens de les met hun docent Robin Vermeire:
Een groep derdejaarsstudenten bouw in Oostende, dinsdagochtend tijdens de les met hun docent Robin Vermeire: “Familiale sfeer, maar weinig te doen in Oostende.”© HH

“Een 60-tal nieuwe studenten per jaar, dat is ook het doel dat we nastreven”, zegt Wannes. “Maar de onduidelijkheid over ons voortbestaan in Oostende en een mogelijke verhuizing naar Brugge heeft ons de voorbije jaren parten gespeeld. Het is nefast als je niet de garantie kan bieden dat de opleiding de volle drie jaar op dezelfde locatie zal blijven. In 2016 werd bekendgemaakt dat we in Oostende blijven en naar het huidige postsorteercentrum aan de Lijndraaiersstraat verhuizen. Dit academiejaar zagen we al geen verdere daling meer. Ik heb er goede hoop op dat we de komende jaren ook weer naar 60 tot 80 nieuwe studenten per jaar zullen opklimmen.”

Nieuwe studentenkamers niet tijdig klaar

Naast de nieuwe vestiging van de hogeschool aan de Lijndraaiersstraat zullen bouwonderneming Ion en Vives een nieuwbouw met een 50-tal studentenkamers bouwen. Maar aan de werken is nog niet begonnen, zodat het complex onmogelijk tegen september 2018 klaar kan zijn. “Maar Vives en het stadsbestuur zoeken een tijdelijke oplossing“, weet Wannes. Dat bevestigt burgemeester Johan Vande Lanotte.

Burgemeester Vande Lanotte: “We helpen zoeken naar tijdelijke studentenkamers voor volgend academiejaar”

“De bouw van studentenkamers in de Lijndraaiersstraat door bouwonderneming Ion loopt vertraging op door een probleem met de bouwvergunning”, weet de burgemeester. “Maar de verhuizing van de school zelf naar het gebouw van Bpost gaat gewoon door, Bpost is al een nieuwe vestiging aan het bouwen op Plassendale. Wij helpen zoeken naar tijdelijke kamers. Mogelijk kunnen die nog even in de huidige locatie De Kraal blijven. Dat er ook private studentenkamers tekort zijn in Oostende, wist ik niet. Dat is een belangrijk signaal.”

Familiale sfeer

“We hebben hier zeven docenten, eigenlijk zes voltijdse equivalenten. Daarnaast zijn er nog een tweetal onderzoekers. We werken hier in totaal nog met een tiental Vives-mensen. Medewerkers van de sociale dienst komen op aanvraag uit Brugge. Natuurlijk is het hier veel kalmer en kaler geworden. Maar de sfeer is heel goed en studenten hebben een vlot contact met de docenten. Ze lopen zo het docentenlokaal in. Dat familiale is zeker een pluspunt.”

“50 procent van onze studenten komt op bouwwerven terecht, veelal als werfleider of calculator”, vertelt Wannes. “30 procent studeert verder voor master of landmeter-expert. 20 procent van onze afgestudeerden ten slotte vindt een baan buiten de bouwsector of in de zachtere afdelingen van de bouw, zoals een verslag- of tekenbureau. Met ons diploma kan je ook epb-verslaggever worden. Je moet enkel een examen afleggen. Ja, we willen er een zo breed mogelijke opleiding van maken. De sfeer is goed en de opleiding is goed. Dat is toch het belangrijkste.”

Praeses Emile Biesbrouck: “We begrijpen niet waarom de bouwopleiding in Oostende gebleven is”

De studenten van de opleiding bouw zijn lovend over de familiale sfeer en het vlotte contact met de docenten, maar klagen dat er te weinig te doen is in Oostende. “In het weekend is er wel een uitgaansleven, maar veel minder in de week”, zeggen ze. Veel Oostendse studenten gaan zelfs in Brugge uit. “Als de studentenclubs niet voor een studentenleven zorgen, dan is er geen studentenleven in Oostende”, zegt praeses Mathias Peers van De Kouter, de enige club die nog in Oostende overbleef. “Het stadsbestuur steunt de studentenclub ook niet echt. Zo krijgen we geen subsidie meer omdat we niet voldoen aan de nieuwe norm dat twee derde van de leden in Oostende moet wonen.”

“Geen echte studentenstad”

Emilie Biesbrouck is praeses van studentenclub Sd’A, die dit academiejaar samen met de meeste opleidingen van Oostende naar Brugge verhuisde. Hijzelf zit wel in het derde jaar van de bouwopleiding in Oostende en moet dus regelmatig over en weer naar de clubactiviteiten in Brugge. “Eigenlijk begrijpen wij niet waarom de bouw in Oostende gebleven is. Ik heb me in Oostende ook geamuseerd, maar als je er in de week iets wil eten of drinken in de late uurtjes, heb je dikke pech. Het waren de studentenclubs die zorgden dat er iets te beleven viel. Ik hoor ook dat je in Oostende maar moeilijk een kot vindt. Het is geen echte studentenstad.”

(Hannes Hosten)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier