Onrust in Kortrijkse schoolrefter: “Meer vlees? Dan ook meer groenten!”

Bij ons bezoek stond net macaroni met kaas en ham op het menu. Er waren dus net geen warme groenten, maar er was wel een saladbar voor wie toch groenten bij de maaltijd verkiest. © EDB
Redactie KW

Rhizo Onze-Lieve-Vrouw van Vlaanderen zet voortaan in op gezonde, evenwichtige en gevarieerde voeding. Bovendien bouwt de directie aan een nieuw schoolrestaurant. Al die veranderingen in de refter zorgden voor gemor bij de leerlingen, want zij bleven letterlijk op hun honger zitten. De directie had wel oren naar de klachten en stuurde na de herfstvakantie al bij.

Cateraar Scolarest startte dit jaar met een nieuw eet-leer-leefconcept. “Dat concept zet in op gezonde, evenwichtige voeding met veel variatie”, legt directeur Franceska Verhenne uit. “In het nieuwe concept was er – in tegenstelling tot vroeger –geen tweede portie vlees meer beschikbaar. Daar kwam heel wat reactie op. Vooral de oudere jongens, die veel aan sport doen, konden zich niet vinden in de beperking tot één stuk vlees”, weet Franceska.

“Er kwamen ook bezorgdheden van leerlingen en daaruit voortvloeiend ook van ouders. Bij Rhizo zijn we bereid om te luisteren en dus vroegen we Scolarest om naar de ouderraad te komen en hun concept uit te leggen, want een goed debat begint bij de juiste informatie. Ook een diëtiste kwam duiding geven rond het concept.” Op vraag van de ouderraad kwam er ook nog een kleinere vergadering om het concept op maat van de school aan te passen. “De ouders vonden het belangrijk om verder in te zetten op variatie en gezonde en evenwichtige voeding, maar het uitsluiten van een tweede portie vlees bleef moeilijk.”

Boven de aanbevolen hoeveelheid

Uit het overleg ontstond een compromis. Een tweede portie vlees is enkel mogelijk als de leerlingen ook extra groenten vragen. “De leerlingen kunnen trouwens kiezen tussen verschillende soorten groenten, zowel warme als koude. Daarvan kunnen ze altijd bijnemen. Ook van aardappelen, rijst en pasta’s is er een ruim aanbod en daar staat geen beperking op.”

“Wij willen als school sensibiliseren rond gezonde voeding met veel variatie en inzetten op het eten van meer groenten en minder vlees. Minister Hilde Crevits bracht een brochure uit rond gezond eten op school en volgens die info zitten we nog altijd een beetje boven de aanbevolen hoeveelheid vlees per leerling.”

Na de herfstvakantie werd gestart met het compromis-concept. Er werd alvast positief gereageerd op de luisterbereidheid en de aanpassingen van Rhizo en Scolarest.

Fruit op de speelplaats

Een verandering die wel op veel bijval kan rekenen, is de fruitautomaat. “Scolarest bood vroeger vieruurtjes aan als een wafel, een boule de Berlin of een potje yoghurt”, zegt Franceska. Nu is er een fruitautomaat geplaatst met vers fruit, fruitsalades en vruchtensapjes. “We zijn tevreden dat die fruitautomaat een succes is, zowel tijdens de speeltijden als over de middag.”

Onrust in Kortrijkse schoolrefter:
© EDB

(Tekst en foto’s Els Deleu)

Tijdelijk eten in de sporthal

Bij Rhizo werd er de laatste jaren al heel wat gebouwd en verbouwd. Momenteel is campus Onze-Lieve-Vrouw van Vlaanderen aan de beurt. Voor de school aan de Beverlaai werd een werf opgesteld met een kraan. Half augustus begonnen de afbraakwerken van de oude refter. Het dak, de vloer en de binnenbekleding werden af- en uitgebroken. Er kwamen al nieuwe nutsvoorzieningen en een nieuwe betonnen ondergrond werd gegoten. Er wordt gebouwd aan een hedendaagse refter met meer lichtinval.

Directeur Franceska Verhenne.
Directeur Franceska Verhenne.© EDB

Intussen ging de directie op zoek naar een voorlopige oplossing. “We kozen uiteindelijk voor de minst ingrijpende oplossing, dat was een derde van de sporthal inrichten als refter. Dat betekent natuurlijk tijdelijk inboeten aan comfort“, vertelt directeur Franceska Verhenne (foto).

Door de beperkte ruimte is er minder kans voor de leerlingen om gezellig na te tafelen. Franceska is er zich van bewust dat de tijdelijke refter voor ongemakken zorgt. “Die zijn echter tijdelijk.” Bij O. L. V. van Vlaanderen eten elke dag 350 tot 400 leerlingen een warme maaltijd, want ook de kinderen van basisschool O. L. V. van Vlaanderen eten er. De basisschool paste de lesuren aan zodat de kinderen van de lagere school kunnen eten vòòr de jongeren van het middelbaar. Een vergaderlokaal werd ingericht als eetruimte voor de kleuters.

Sinds maandag werkt de school ook met een nieuw betalingssysteem waarbij ouders vooraf geld op een kaart storten. “Naargelang de maaltijd die er genomen wordt, gaat er geld af. De ouders kunnen via een link dag op dag volgen wat hun kind eet en hoeveel het kost. Op die manier worden de maaltijden van de schoolrekeningen gehaald en kunnen de ouders de betaling hiervan beter spreiden.”

Fruit op de speelplaats

Een verandering die wel op veel bijval kan rekenen, is de fruitautomaat. “Scolarest bood vroeger vieruurtjes aan als een wafel, een boule de Berlin of een potje yoghurt”, zegt Franceska. Nu is er een fruitautomaat geplaatst met vers fruit, fruitsalades en vruchtensapjes. “We zijn tevreden dat die fruitautomaat een succes is, zowel tijdens de speeltijden als over de middag.”

Onrust in Kortrijkse schoolrefter:
© EDB

(Tekst en foto’s Els Deleu)

Voorzitter ouderraad: “Sensibiliseren is nodig”

“Er waren veel veranderingen in één keer bij het begin van het schooljaar”, stelt Katia Vandeputte, voorzitter van de ouderraad. “Het gezeur van de jongeren moet je natuurlijk een beetje relativeren. De ‘honger’ die ze hadden als ze van tafel kwamen, was misschien eerder een hongergevoel. Maar als we de details over het vlees hoorden, hadden ze wel een punt. Scolarest verhoogde het gewicht van een portie vlees, maar een tweede portie was uitgesloten. Zowel de jonge kinderen als de oudere kregen dezelfde portie. Dat klopte niet.”

Onrust in Kortrijkse schoolrefter:
© EDB

Katia is akkoord dat er te veel vlees en vaak te weinig groenten gegeten worden. “Er moet inderdaad gesensibiliseerd worden rond gezonde voeding.” In overleg met Rhizo, Scolarest en een kerngroep uit de ouderraad onder leiding van voorzitter Katia Vandeputte en ondervoorzitter Sofie Vanden Bulcke werd tot een compromis gekomen. “De jongeren moeten zich inderdaad niet ‘volsteken’ met vlees. We hebben er geen probleem mee dat dit afgeremd wordt. De leerlingen en hun ouders zijn alvast tevreden met de grote variatie die er nu geboden wordt en de bijsturing na de vakantie. Hopelijk gaat iedereen nu weer graag aan tafel“, aldus Katia.

Tijdelijk eten in de sporthal

Bij Rhizo werd er de laatste jaren al heel wat gebouwd en verbouwd. Momenteel is campus Onze-Lieve-Vrouw van Vlaanderen aan de beurt. Voor de school aan de Beverlaai werd een werf opgesteld met een kraan. Half augustus begonnen de afbraakwerken van de oude refter. Het dak, de vloer en de binnenbekleding werden af- en uitgebroken. Er kwamen al nieuwe nutsvoorzieningen en een nieuwe betonnen ondergrond werd gegoten. Er wordt gebouwd aan een hedendaagse refter met meer lichtinval.

Directeur Franceska Verhenne.
Directeur Franceska Verhenne.© EDB

Intussen ging de directie op zoek naar een voorlopige oplossing. “We kozen uiteindelijk voor de minst ingrijpende oplossing, dat was een derde van de sporthal inrichten als refter. Dat betekent natuurlijk tijdelijk inboeten aan comfort“, vertelt directeur Franceska Verhenne (foto).

Door de beperkte ruimte is er minder kans voor de leerlingen om gezellig na te tafelen. Franceska is er zich van bewust dat de tijdelijke refter voor ongemakken zorgt. “Die zijn echter tijdelijk.” Bij O. L. V. van Vlaanderen eten elke dag 350 tot 400 leerlingen een warme maaltijd, want ook de kinderen van basisschool O. L. V. van Vlaanderen eten er. De basisschool paste de lesuren aan zodat de kinderen van de lagere school kunnen eten vòòr de jongeren van het middelbaar. Een vergaderlokaal werd ingericht als eetruimte voor de kleuters.

Sinds maandag werkt de school ook met een nieuw betalingssysteem waarbij ouders vooraf geld op een kaart storten. “Naargelang de maaltijd die er genomen wordt, gaat er geld af. De ouders kunnen via een link dag op dag volgen wat hun kind eet en hoeveel het kost. Op die manier worden de maaltijden van de schoolrekeningen gehaald en kunnen de ouders de betaling hiervan beter spreiden.”

Fruit op de speelplaats

Een verandering die wel op veel bijval kan rekenen, is de fruitautomaat. “Scolarest bood vroeger vieruurtjes aan als een wafel, een boule de Berlin of een potje yoghurt”, zegt Franceska. Nu is er een fruitautomaat geplaatst met vers fruit, fruitsalades en vruchtensapjes. “We zijn tevreden dat die fruitautomaat een succes is, zowel tijdens de speeltijden als over de middag.”

Onrust in Kortrijkse schoolrefter:
© EDB

(Tekst en foto’s Els Deleu)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier