Nu toch leerlingen welkom in eerste leerjaar Gemeenteschool Staden

© a-JC
Redactie KW

Er komt dan toch geen inschrijvingsstop in het eerste leerjaar van Gemeenteschool Okido in Staden. Aanvankelijk was het de bedoeling dat de school op 30 juni definitief zijn deuren zou sluiten. Na overleg met de ouders werd beslist dat de school toch zou openblijven tot 2022, maar dat er een inschrijvingsstop zou zijn voor het eerste leerjaar. De meerderheid van Open Vld zei daarmee voor een uitdoofscenario te opteren. Nu blijkt echter dat een inschrijvingsstop niet kan.

Het was oppositieraadslid Bart Coopman (WESTAON) die tijdens de gemeenteraad peilde naar een stand van zaken rond het schooldossier. “Wij zouden het eerste leerjaar volgend schooljaar niet meer inrichten”, stelt Schepen van Onderwijs Joeri Deprez (Open Vld). “Het blijkt echter dat je geen leerlingen mag weigeren in een vestigingsplaats. We blijven opteren voor een uitdoofscenario en gaan het gemeentelijk onderwijs in Staden niet meer stimuleren. Wie zich wil inschrijven blijft welkom en we gaan er ook alles aan doen om iedereen kwaliteitsvol onderwijs aan te bieden en gaan het gemeentelijk onderwijs ook maximaal blijven ondersteunen. In feite verandert er – ook voor het lerarenkorps – volgend schooljaar dus niks. Ook het kleuteronderwijs blijven we aanbieden. Ondertussen is er ook overleg geweest met de vakbonden.”

Bart Coopman (WESTAON) zei het spijtig te vinden dat er pas overleg met alle actoren gekomen is na de bekendmaking om de school te sluiten. “Ondertussen zijn er mensen op zoek naar ander werk en zijn ouders op zoek naar een nieuwe school voor hun kind“, aldus Bart Coopman. “U zegt dat er volgend schooljaar niets verandert. Er verandert echter wel iets. Hoeveel ouders zullen nog bereid zijn om zich voor de school te engageren?”

Maximaal tot 2022

Oppositieraadslid Ludwig Willaert (CD&V) had het over ‘een hobbelig parcours’. “Eerst beslist u om op 30 juni te sluiten”, stelt het raadslid. “Daarna heeft u het over een uitdoofscenario om daarna tot de vaststelling te komen dat er volgend jaar niks verandert omdat u niet mag weigeren om leerlingen in het eerste leerjaar in te schrijven. Dit is helemaal geen onderbouwd dossier. Er werd veel te vlug beslist zonder te weten wat de gevolgen voor ouders en leerkrachten zouden zijn.”

Oppositieraadslid Lies Matton (N-VA) zei niet te begrijpen dat er geen kans meer gegeven wordt aan de school. “De uitstroom aan leerlingen is inderdaad groter dan de instroom, maar er is beterschap”, stelt het raadslid. “Zo is het aantal kleuters in anderhalf jaar tijd gestegen van 10 naar 25. Bovendien is er fors geïnvesteerd in de school.”

De meerderheid bleef evenwel bij zijn beslissing om de school tot maximaal 2022 open te houden.

(BCH/foto JCR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier