Nieuwe locatie voor buitenschoolse kinderopvang in Middelkerke

18/11/17 om 00:43 - Bijgewerkt om 00:42

Het gemeentebestuur van Middelkerke wil een nieuwe locatie voor buitenschoolse kinderopvang realiseren in Westende.

Nieuwe locatie voor buitenschoolse kinderopvang in Middelkerke

Voor de buitenschoolse kinderopvang in Middelkerke staat een nieuwbouwproject gepland in de Henri Jasparlaan in Westende-dorp. "We willen de optie openhouden om op diezelfde locatie ook opvang voor kinderen van 0 tot 3 jaar te plannen. Of dat lukt, hangt af van het toegelaten bouwvolume op het betrokken perceel. Deze mogelijkheden worden momenteel onderzocht. Er werden reeds middelen voorzien voor dit project in de meerjarenplanning 2014-2019. De aankoop van de grond werd bijkomend gebudgetteerd in 2017. Voor de oprichting van het gebouw is geld voorzien in de periode 2017-2018. We hopen het gebouw in 2019 in gebruik te kunnen nemen", zegt bevoegd schepen BartVandekerckhove (Open VLD).

Dringende oplossing voor dalend aantal onthaalouders

Voor de leeftijdsgroep van 0 tot 3 jaar zoekt de gemeente een dringende oplossing voor het dalend aantal onthaalouders. "Momenteel is er nog één onthaalouder actief in de dorpskern van Middelkerke. Zij gaat eind 2018 met pensioen. We zijn op zoek naar een geschikt pand in het centrum van Middelkerke dat kan dienstdoen als huisvesting voor groepsopvang. De gemeente onderzoekt al ruim een jaar de mogelijkheid om, ter aanvulling van het bestaande aanbod opvang van kinderen tussen 0 en 3 jaar, opvang te kunnen organiseren voor een iets grotere groep kinderen via het systeem van samenwerkende onthaalouders. Op deze manier kunnen twee onthaalouders samen meer kinderen opvangen dan twee individueel werkende onthaalouders. Samenwerkende onthaalouders mogen tot 18 kinderen gelijktijdig opvangen, op voorwaarde dat de woning voldoende groot is. Bij dit systeem van kinderopvang betalen de ouders een bijdrage in verhouding tot hun inkomen", aldus Bart Vandekerckhove.

Zoektocht naar een geschikt pand

"Het aanbod grotere huurhuizen denk aan een oppervlakte van 120 tot 150 vierkante meter in het dorpscentrum is niet groot. De panden die ter beschikking zijn, vragen grote investeringen om die gebruiksklaar te maken of zijn simpelweg niet geschikt voor kinderopvang. De Dienst voor Onthaalouders lanceerde reeds een oproep in de media en in de Sirene in het kader van de zoektocht naar een geschikt pand. We onderzochten tal van mogelijke locaties in het centrum van Middelkerke. Op één locatie na werd er geen geschikt pand gevonden. Het pand dat geschikt bleek te zijn op vlak van ligging en indeling, kan na onderzoek niet worden gehuurd. De gemeente blijft zoeken naar een geschikte huurwoning en hoopt die op zeer korte termijn te vinden in het belang van de ouders en de kinderen", liet schepen Bart Vandekerckhove nog weten.

(MF)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!