Nieuwe kindergemeenteraad van Harelbeke legt de eed af

De kindergemeente kreeg bezoek van enkele leden van de 'echte' gemeenteraad. Vooraan herkennen we kinderburgemeester Léon Vasseur. (Foto LOO)
Redactie KW

Léon Vasseur, die in het vijfde leerjaar van basisschool Zuid in Stasegem zit, is dit jaar de burgemeester van de Harelbeekse kindergemeenteraad. “Ik ben erg blij dat ik kinderburgemeester mag zijn”, zegt hij.

Voor de zevende maal op rij organiseerde het stadsbestuur van Harelbeke kindergemeenteraadsverkiezingen. Eind september konden de leerlingen van alle lagere scholen in Harelbeke stemmen op hun favoriet. Onlangs kwam de kindergemeenteraad een eerste keer bijeen om hun burgemeester te kiezen. Na een spannende verkiezing werd Léon Vasseur (11) verkozen tot kinderburgemeester. De 22 andere enthousiaste kinderen in de kindergemeenteraad zijn Annabel, Elise, Febe, Ine, Julie, Lara, Lova-Lys, Phebe, Rebecca, Solène, Xanne, Ahn-Minh, Brenden, Inias, Ismaël, Julot, Lothar, Miel, Renzo, Thibau, Tristan en Warre.

“Persoonlijk wil ik me inzetten voor kinderen met een beperking”

De nieuwe kinderburgemeester Léon is opgetogen maar geeft toe dat hij al die tijd toch zenuwachtig was. “Ik wilde toch zo graag gekozen worden. Toen ik mijn kandidatuur voor gemeenteraadslid moest voorstellen was ik mijn papieren vergeten in de school. Ik heb het dan maar uit het hoofd gezegd”, vertelt Léon. “Voor de verkiezing tot burgemeester heb ik me goed voorbereid en alles uit het hoofd geleerd. Als promotie heb ik ook zelf posters gemaakt.”

Genieten

Op deeerste vergadering van de nieuwe kindergemeenteraad werden ook de thema’s voor het komende werkjaar bepaald. “We kozen er als kindergemeenteraad voor armoede te bestrijden en ongelijkheid te verminderen en we mikken op welzijn en goede gezondheid en sterke publieke dienstverlening. Persoonlijk wil ik me inzetten voor kinderen met een beperking. Zij moeten net als wij ook kunnen genieten van zoveel mogelijk dingen. Zij verdienen dat, zeker als ze een hele dag in een rolstoel zitten”, aldus Léon. “De mening van kinderen blijft belangrijk. Zij zijn immers de toekomst van onze stad. Het is leuk dat hun gekozen doelstellingen ook in de doelstellingen van de ‘grote’ gemeenteraad opgenomen zijn. Het belooft een mooie samenwerking te worden. We zullen zeker met hun wensen rekening houden”, aldus burgemeester Alain Top (SP.A). “Ik wil alle leerlingen bedanken die op mij stemden. Anders zou ik het nooit zo ver geschopt hebben”, besluit de kersverse kinderburgemeester.

(PVH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier