Nieuwe Freinetschool in Gits krijgt stilaan vorm

(Foto EV) © (Foto EV)
Redactie KW

In november bracht een vijftal enthousiaste ouders het nieuws dat zij een Freinetschool wilden oprichten in Gits. Enkele maanden later krijgt hun organisatie stilaan vorm. De eerste inschrijvingen zijn binnen en er wordt verder gebouwd aan de praktische uitwerking. Engagement en participatie zijn hierbij de grote pijlers.

Op de website van de Freinetschool wordt bijgehouden hoeveel leerlingen al ingeschreven zijn. Met 57 ingeschreven kinderen en nog 43 vrije plaatsen eind maart kan De Schoolsmidse vzw concrete plannen beginnen smeden wat betreft klaswerking en organisatie. De school heeft vijf klaslokalen ter beschikking en beperkt het aantal inschrijvingen per geboortejaar tot 10 kinderen. “Voor de kleuters hebben we gekozen voor een Classe Unique. Dat betekent dat alle kleuters samen één groep vormen. Op die manier kunnen we een antwoord bieden op de verschillende niveaus binnen de kleutergroep. Bovendien kunnen de kinderen zo vrienden worden over de leeftijdsgrenzen heen. Voor de kinderen in het lager opteren we voor graadsklassen in de voormiddag. In de namiddag zal er klasoverstijgend projectwerk georganiseerd worden met het derde, vierde, vijfde en zesde leerjaar samen. We werken dus leeftijdsdoorbroken over de hele lijn, we willen onze kinderen dan ook opvoeden tot wereldburgers met veel sociale vaardigheden”, verduidelijkt Pieter Deleersnyder, die intussen het team kwam versterken.

Sollicitaties

Daisy Lootens was er al bij van in het begin en zal met haar ervaring in het Freinetonderwijs als coördinator werken. “Ik ga die taak eventueel met iemand anders delen, daar zijn we nog niet helemaal uit. Intussen hebben we ook een aantal sollicitaties achter de rug en krijgt ons team stilaan een gezicht. Voor het lesgeven zullen we een combinatie maken van eigen materialen en bestaande leermethodes waaruit we kunnen plukken. Zo staan we zelf in voor de leerlijn in onze school.”

“We zijn blij met onze locatie. Welke school heeft een bos en kinderboerderij?”

Ook de ouders organiseerden zich intussen in twee werkgroepen. “Engagement en participatie zijn bij ons heel belangrijk. Dat geldt in de eerste plaats voor de kinderen. De klassieke leerlingenraad wordt bij ons sterk uitgebouwd tot een raad waarin ouders, leerlingen en leerkrachten samen dingen beslissen. Ook van de ouders vragen wij betrokkenheid. Intussen richtten we De Aannemerij en Het Evenementenbureau op. De eerste werkgroep staat in voor de verbouwingen en infrastructuur. Zo gaan we deze vakantie materialen gaan recupereren bij de afbraak van een school in Tielt. Het Evenementenbureau stond dan onder andere in voor de organisatie van ons eerste inschrijvingsweekend.”

Kinderboerderij

Voor De Aannemerij staat deze zomer een grote uitdaging op het programma. Eens de mensen van het dagcentrum van Dominiek Savio verhuisd zijn, kunnen de verbouwingswerken beginnen om op 1 september startklaar te zijn. De oprichters zijn in elk geval enthousiast: “We zijn vooral ook blij met onze locatie. Welke school heeft tenslotte een bos en een kinderboerderij bij de deur?” Ze staan open voor samenwerking met de mensen van het dagcentrum. “Wanneer het lager van Dominiek Savio binnen een tweetal jaar de nieuwe gebouwen in gebruik neemt, kunnen we ook een samenwerking met hen uitbouwen.”

Op vrijdag 13 april organiseert de Freinetschool een derde infoavond voor alle geïnteresseerden. “Op die avond stellen we onze praktische werking voor en proberen we via workshops onze manier van werken te laten ervaren. Iedereen is welkom, ook buurtbewoners.” Voor de infoavond dient er ingeschreven te worden via www.freinetschool-gits.be (EV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier